Η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους με τη βοήθεια της Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και δορυφορικές εικόνες.
Η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ότι το βασίλειο των Σαούντ, το οποίο από καιρό πιστεύεται ότι απέκτησε πυραύλους από το Πεκίνο, κατασκευάζει τώρα τους δικούς του, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα και έναν αμερικανό αξιωματούχο.
Δορυφορικές εικόνες που έλαβε το NBC News υποδηλώνουν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία παράγει βαλλιστικούς πυραύλους σε τοποθεσία δυτικά της πρωτεύουσας, Ριάντ, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Monterey, στην Καλιφόρνια.
«Το βασικό αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι η εγκατάσταση λειτουργεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο καταστρέφονται διάφορα στερεά υπολείμματα από την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων», έγραψαν οι Τζέφρι Λιούις και Ντέιβιντ Σμέρλερ του κέντρου James Martin Center for Nonproliferation Studies στο Ινστιτούτο Middlebury. Όπως πρόσθεσαν, η τοποθεσία «φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί με κινεζική βοήθεια».
Η είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το CNN την Πέμπτη. Οι εικόνες παρέχονται από την εμπορική εταιρεία απεικόνισης Planet Labs PBC.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τις στρατιωτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να πείσει το Ιράν να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Θα μπορούσε επίσης να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακοί εχθροί και υπάρχει ανησυχία ότι η κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων από το Ριάντ θα μπορούσε να αλλάξει τους υπολογισμούς της Τεχεράνης σχετικά με τις πιθανές συμφωνίες της σε συνομιλίες με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Η νέα εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες πριν οι συνομιλίες – στις οποίες σημειώνεται πρόοδος με μεγάλες δυσκολίες- ξαναρχίσουν στη Βιέννη και μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το Ιράν να εγκαταλείψει το δικό του πρόγραμμα για τους βαλλιστικούς πυραύλους.
«Εάν το Ιράν ξεκινούσε διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό του πρόγραμμα, θα ήταν απίθανο να δεχτεί όρια που δεν ίσχυαν και για άλλες χώρες», έγραψε ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο
Ο Φιτζπάτρικ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε τότε ότι εκτός από τη γενική επιθυμία να συμβαδίσει με το Ιράν, τα κίνητρα του Ριάντ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων δεν ήταν απολύτως σαφή. Σε αντίθεση με την Τεχεράνη, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν είναι γνωστό ότι έχει ξεκινήσει εργασίες για την ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής για τους πυραύλους της, πρόσθεσε.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πυραυλικά όπλα που μπορούν να μεταφέρουν συμβατικά εκρηκτικά καθώς και πυρηνικές κεφαλές.
Παγκόσμια ανησυχία
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι πλέον γνωστό ότι κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους θα πυροδοτήσει ανησυχίες για μια εντεινόμενη κούρσα εξοπλισμών σε μια εξαιρετικά τεταμένη περιοχή που είναι ήδη γεμάτη συγκρούσεις.
Το υπουργείο Μέσων Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Η Βρετανία καταδίκασε την Παρασκευή την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν σε στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα.
«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητές του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις.
Το 2018, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις στο Ιράν. Η Τεχεράνη έκτοτε περιόρισε τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι θα εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60 % – πολύ πιο κοντά στην ποσότητα που απαιτείται για την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.
Στο παρελθόν, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν ξεκάθαρος ότι εάν η Τεχεράνη αναπτύξει πυρηνική βόμβα, το Ριάντ θα το κάνει επίσης.
«Η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να αποκτήσει καμία πυρηνική βόμβα, αλλά χωρίς αμφιβολία, εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα, θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά του το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει στο CBS το 2018.
Ο διάδοχος του θρόνου επιχειρεί να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία από ένα κράτος που εξαρτάται από το πετρέλαιο σε μια οικονομική δύναμη που είναι πιο αποδεκτή στη Δύση.
Η υπόθεση Κασόγκι
Οι Σαουδάραβες ήταν από καιρό σύμμαχοι των ΗΠΑ και είχαν στενή σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά αυτές οι προσπάθειες αναθεώρησης της εικόνας της χώρας «τσαλακώθηκαν» από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη στενή στρατιωτική σχέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας θα προβληματίσει επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί μια περίπλοκη και γεμάτη ένταση σχέση με το Πεκίνο, επικρίνοντας το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους Κινέζους ηγέτες για σημαντικές παγκόσμιες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία Covid-19.
Latest News
Οι παγκόσμιες απειλές το 2025 - Τι αναφέρει το Global Risks Report [γραφήματα]
Το μακροπρόθεσμο τοπίο επισκιάζεται επίσης από τεχνολογικούς κινδύνους
Ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα την ελληνική οικονομία
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Think Tank Synergia, θα είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για ΠτΔ – Η δήλωση Τασούλα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή - Ποιοι είναι η διαδικασία που προβλέπεται
Τον Κ. Τασούλα προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης - Όλο το μήνυμα
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα στις 11:30 το μεσημέρι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης: Κ. Τασούλας η πρόταση για ΠτΔ - Live το μήνυμα
H προγραμματισμένη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετατίθεται τις επόμενες ημέρες
Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου - Εν αναμονή των ανακοινώσεων για ΠτΔ
Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για ΠτΔ
Πρεμιέρα σήμερα για τα «ανέπαφα εισιτήρια» στα ΜΜΜ - Πώς θα λειτουργεί το tap2ride
Με το σύστημα tap2ride οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται χρησιμοποιώντας απλώς τη χρεωστική τους κάρτα
Xαμηλές θερμοκρασίες – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χιονοπτώσεις
Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά παγετός. Ο καιρός ανά περιοχή την Τετάρτη
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή