Η Ρωσία διπλασίασε τις αγορές φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν φέτος εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ασγκαμπάτ.

Ο πρεσβευτής Αλεξάντερ Μπλοκίν είπε ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία φέτος πρόκειται να ανέλθουν σε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, σχεδόν διπλάσια από την ποσότητα που εισάγεται το 2020.

Οι φετινοί όγκοι ήταν στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο πριν από το 2016, όταν η Ρωσία διέκοψε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το πρώην σοβιετικό έθνος της Κεντρικής Ασίας εν μέσω διαφωνιών για τις τιμές και της πτώσης των παγκόσμιων τιμών.

Η Μόσχα επανέλαβε τις αγορές φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν το 2019, όταν υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο που προβλέπει ετήσιες παραδόσεις 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Το Τουρκμενιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου του και η κίνηση της Ρωσίας το 2016 να σταματήσει τις προμήθειες επέφερε βαρύ πλήγμα στην οικονομία του Τουρκμενιστάν.

Η Κίνα έχει αντικαταστήσει τη Ρωσία ως τον κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για το Τουρκμενικό φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ είπε ότι η χώρα προμηθεύει ετησίως 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου στην Κίνα.

Νωρίτερα φέτος, η κρατική CNPC της Κίνας ξεκίνησε τις εργασίες για τη δημιουργία νέων πηγαδιών στα γιγάντια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν με αντάλλαγμα τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία με την CNPC, το Τουρκμενιστάν θα πληρώσει για τις υπηρεσίες του προμηθεύοντας 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για περίοδο τριών ετών σε συνολικά 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου .

Το Τουρκμενιστάν εργάζεται επίσης για την κατασκευή ενός αγωγού που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα