
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι γυναίκες που θέλουν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή τους, σε μια ακόμα ένδειξη ότι το καθεστώς σκληραίνει τη στάση του παρά τις αρχικές υποσχέσεις.
Η οδηγία, που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Διαφθοράς και που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλεί επίσης τους οδηγούς να δέχονται γυναίκες στο όχημά τους μόνο εάν φορούν την «ισλαμική μαντίλα».
«Οι γυναίκες που ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μιλίων (72 χλμ) δεν μπορούν να κάνουν τη διαδρομή εάν δεν συνοδεύονται από μέλος της άμεσης οικογένειάς τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαντίκ Ακίφ Μουχατζίρ, διευκρινίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι άνδρας.
Η οδηγία αυτή έρχεται μερικές εβδομάδες αφού το υπουργείο ζήτησε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας να μη μεταδίδουν σειρές στις οποίες παίζουν γυναίκες και να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι φορούν την «ισλαμική μαντίλα» όταν εμφανίζονται στην οθόνη.
Οι Ταλιμπάν δεν διευκρινίζουν τι εννοούν με τον όρο «ισλαμική μαντίλα», εάν πρόκειται για ένα απλό μαντήλι που ήδη φορά η πλειονότητα των γυναικών στο Αφγανιστάν ή για κάτι μεγαλύτερο που καλύπτει περισσότερο.

Από τότε που ανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει διάφορους περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι το καθεστώς τους θα είναι λιγότερο αυστηρό απ’ ό,τι ήταν κατά την πρώτη τους διακυβέρνηση (1996-2001).
Σε πολλές επαρχίες, οι τοπικές αρχές δέχθηκαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια, αν και σε διάφορες περιοχές της χώρας πολλά κορίτσια δεν μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στα θρανία.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι οι προσπάθειες των Ταλιμπάν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα και να λάβουν εκ νέου τη βοήθεια που είναι απαραίτητη για τη χώρα –από τις φτωχότερες παγκοσμίως– θα τους αναγκάσει να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις.
Κατά την πρώτη τους διακυβέρνηση, οι Ταλιμπάν είχαν υποχρεώσει τις γυναίκες να φορούν μπούρκα. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν ή να μορφωθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι δημοσκοπήσεις, ο «κανένας» και ο κώδωνας «κινδύνου» στα κομματικά επιτελεία
Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δημιουργούν «φουρτούνες» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι εσωκομματικές «μουρμούρες» αυξάνονται

Σαρωτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τον Τραμπ -Καταργεί τις βίζες για δεκάδες χώρες
Το σημείωμα του Ντόναλντ Τραμπ απαριθμεί συνολικά 41 χώρες χωρισμένες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες.

Ποιες είναι οι δύο νέες πλατφόρμες που ανοίγουν για το ευρύ κοινό
Πρόκειται για τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης και ζέστη την Κυριακή – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Από το απόγευμα της Κυριακής η αφρικανική σκόνη θα περιοριστεί στα νοτιοανατολικά – Ο καιρός έως και την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ

Ειδικές αποστολές για επτά στελέχη - Η επομένη του ανασχηματισμού
Ο πιο βαθύς ανασχηματισμός από το 2019, που ανακοινώθηκε χθες, συνοδεύτηκε από άγριο παρασκήνιο με καραμπόλες, διλήμματα και… δύσκολες ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα