Στα άδυτα των εργαστηρίων βιολογίας και ιολογίας μπήκε η κάμερα του ΣΚΑΙ για να καταγράψει την επίπονη και λεπτή διαδικασία για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την εξακρίβωση των παραλλαγών του κοροναϊού.
Η Μαρία Ρόδου, μοριακή βιολόγος εργαστηρίου 6ης ΥΠΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, δείχνει πώς ένας άνθρωπος εντοπίζεται θετικός στον κορωνοϊό.
«Ουσιαστικά αυτό εδώ το δείγμα είναι θετικό και για τα τρία γονίδια, άρα είναι θετικός στον κορωνοϊό ο άνθρωπος. Αν λείπει αυτή εδώ η καμπύλη από ένα δείγμα τότε πιθανόν να είναι φορέας της Όμικρον μετάλλαξης ο άνθρωπος που έχει βρεθεί θετικός» σημειώνει η κ. Ρόδου.
Όπως εξηγεί η ίδια «τα δείγματα τα επεξεργαζόμαστε μέσα σε αυτό το ειδικό σύστημα που είναι ένας θάλαμος ροής, τα φυλάσσουμε μέσα στο ψυγείο σε ειδικές συνθήκες και αφού γίνει η όλη επεξεργασία μέσα στο κουβούκλιο, μετά τοποθετούνται σε ειδικά μηχανήματα για να γίνει η εξαγωγή του γενετικού υλικού».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6 ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, επισημαίνει ότι «έχουμε εντοπίσει μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε εντοπίσει την βρετανική μετάλλαξη, είχαμε εντοπίσει την αφρικανική μετάλλαξη και βέβαια όλα αυτά τα δείγματα εξατομικεύονταν και βρίσκαμε σε ποιους συμπολίτες ανήκαν και λαμβάνονταν τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας».
Η μετάλλαξη Δέλτα από τον Αύγουστο έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει η Όμικρον. Μάλιστα, η νέα μετάλλαξη επαναμολύνει και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει.
«Υπάρχει κάθετη αύξηση των θετικών δειγμάτων τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα για όλο το 2020 είχαμε 4% θετικά από όλα αυτά που εξετάσαμε. Για το 2021 μέχρι τον Νοέμβριο είχαμε 22% θετικά, προφανώς ανέβαιναν και λόγω των μεταλλάξεων και μέσα στον Δεκέμβριο έχουμε φτάσει το 58% μέσο όρο θετικών δειγμάτων», δηλώνει η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανασία Μουζάκη.
Η κάμερα του ΣΚΑΪ μπήκε και στο ιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ειδικά μηχανήματα γίνεται η ανίχνευση των νέων μεταλλάξεων του κοροναϊού, μεταξύ αυτών και της Όμικρον.
«Ελέγχουμε όλα μας τα δείγματα με προκαταρκτικούς ελέγχους για υποψία τέτοιων στελεχών και όταν βρίσκουμε κάτι ύποπτο αμέσως ενεργοποιούμε πρωτόκολλα για πλήρη γονιδιωματική ανάλυση και κάνουμε στοχευμένες αναλύσεις σε δείγματα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» υπογράμμισε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή κλινικής ιολογίας, ακολουθείται μια διαδικασία προελέγχου στα δείγματα, που τους επιτρέπει να εντοπίσουν τα ύποπτα και να βάζουν σε ανάλυση μόνο αυτά.
Εδω και πολλές ημέρες, ολόκληρο το επιστημονικό προσωπικό των εργαστηρίων εργάζεται νυχθημερόν, προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα της νέας μετάλλαξης.
Latest News
Ηλεκτροσόκ για τους Ευρωπαίους η εκλογή Τραμπ
Ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ εξηγεί τις μεταβολές στις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις προκλήσεις για τους «27» και την ανάγκη να τα βγάζει η Ευρώπη πέρα μόνη της
Λιβάνιος: 19+1 αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΕ: Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι και τόσο κακή είδηση για την Ευρώπη
Η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού του 'Ολαφ Σολτς έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα
Γιορκ Κούκις: Από την Goldman Sachs στα ηνία της γερμανικής οικονομίας
Ο Γιοργκ Κούκις, από μικρός στο SPD, επιλέχτηκε από τον Σόλτς για υφυπουργός οικονομικών στην τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ
Ξεκίνησε ήδη πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ για κρίσιμα υπουργεία και επιτελικές θέσεις - Μασκ και Κένεντι Τζούνιορ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που ακούγονται
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας