Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, εκτός των άλλων επιπτώσεων, αναβάλλει τα σχέδια για τη «μεγάλη επιστροφή της Αμερικής στο γραφείο» – ίσως για μήνες.

Οι περισσότερες εταιρείες που είχαν ειδοποιήσει τους υπαλλήλους τους ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον με μερική απασχόληση στις αρχές του επόμενου έτους, έχουν ήδη ανακοινώσει αναστολή των σχεδίων αυτών, ή σκέφτονται να το πράξουν.

Μεταξύ εκείνων που φρενάρουν την επιστροφή είναι γνωστά ονόματα όπως η Apple, η Ford Motor και η Fidelity Investments.

«Τα περισσότερα στελέχη μόλις εγκατέλειψαν την επιστροφή στο γραφείο» έως ότου η Όμικρον δεν αποτελεί πλέον απειλή για την υγεία, λέει ο Nicholas Bloom, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που έχει μελετήσει την τάση της εργασίας από το σπίτι και έχει μιλήσει με αξιωματούχους σε αρκετές εκατοντάδες εταιρείες.

Το 22% των επιχειρηματιών έχουν καθυστερήσει τα σχέδιά τους για επιστροφή στο γραφειο και ένα άλλο 34% δεν έχει αποφασίσει ακόμη, σύμφωνα με έρευνα της Gartner την περασμένη εβδομάδα σε 129 στελέχη που παρακολούθησαν ένα διαδικτυακό σεμινάριο της εταιρείας σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο και τις εντολές εμβολιασμού.

Παρακολουθώντας στενά την «επιστροφή στο γραφείο»

Εν τω μεταξύ, μόνο το 5% των εταιρειών που έχουν ήδη ανοίξει ξανά τους χώρους εργασίας τους αντιστρέφουν την πορεία τους και στέλνουν τους ανθρώπους πίσω στο σπίτι, δείχνει η έρευνα της Gartner.

«Γενικά, βλέπουμε ότι εκείνοι που έχουν ήδη φέρει ανθρώπους πίσω στο γραφείο συνεχίζουν με αυτά τα σχέδια, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση», λέει στην USA Today ο Bill Armstrong, αντιπρόεδρος της Global Upside, μιας συμβουλευτικής εταιρείας.

Αντίθετα, προσθέτει, «Πολλοί από εκείνους που είχαν σχέδια να φέρουν τους ανθρώπους πίσω το 2022, τουλάχιστον προς το παρόν έχουν θέσει αυτά τα σχέδια σε αναμονή».

Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα εστιατόρια, τα καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αγορές από υπαλλήλους γραφείου θα μπορούσαν να δυσκολευτούν περισσότερο.

Η πληρότητα γραφείων έφτασε το 40%

Η πληρότητα των γραφείων των εργαζομένων σε 10 μεγάλες πόλεις έφτασε σε υψηλό πανδημίας 40,6% την εβδομάδα που έληξε την 1η Δεκεμβρίου πριν μειωθεί στο 39,5%, σύμφωνα με την Kastle Systems.

Ο πρόεδρος της Kastle, Μάρκ Έιν, λέει ότι περίμενε ένα άλμα στην πληρότητα πάνω από το 50% μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

«Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούσαν αυτήν την ημερομηνία-στόχο», λέει. «Οι εταιρείες τείνουν να σχεδιάζουν επιστροφή στην εργασία γύρω από ημερομηνίες ορόσημο».

Η Apple δήλωσε στις 16 Δεκεμβρίου ότι αναστέλλει την επιστροφή της στο γραφείο, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου, μετά από αρκετές προηγούμενες καθυστερήσεις.

Η Google, η Ford και η Meta συστήνουν επίσης στους υπαλλήλους να αναβάλουν την επιστροφή τους. Η Lyft, η εταιρεία μεταφοράς, είπε στο προσωπικό ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στα γραφεία μέχρι το 2023.

Η Fidelity Investments έκλεισε τα γραφεία της στη Βοστώνη και αλλού στη Νέα Αγγλία εν μέσω της έκρηξης της COVID-19. Και η JPMorgan Chase αφήνει τους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους είχαν επιστρέψει, να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο