
Στο πλαίσιο του 11ου Εθνικού Συνεδρίου της Financial Engineering and Banking Society, 21-22 Δεκεμβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, η Εταιρεία βράβευσε τον Καθηγητή Σταύρο Ζένιο του Πανεπιστημίου Κύπρου για το επιστημονικό του έργο στη χρηματοοικονομική επιστήμη.
Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ΗΠΑ. Είναι Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, και εξωτερικός Εταίρος της δεξαμενής σκέψης Bruegel.
Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ηλεκτρολογία-μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου, και απόκτησε το διδακτορικό του στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή έτυχε Τιμητικής Διάκρισης από την Επιστημονική Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας των ΗΠΑ.
Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο της Χάϊφα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επελέγη δύο φορές ως Marie Curie Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας της Ιταλίας στα Πανεπιστήμια Μιλάνου και Βενετίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου, η οποία έχει επιλεγεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου για 8 χρόνια, και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών επίσης για 8 χρόνια.
Έχει δημοσιεύσει πέραν των 150 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Management Science, Operations Research, J. of Banking and Finance, J. of Economic Dynamics and Control. Μελέτες του έχουν αναδημοσιευθεί σε βιβλία, επιστημονικά εγχειρίδια και εγκυκλοπαίδειες, και το βιβλίο του για την διαχείριση χρηματοοικονομικών οργανισμών μεταφράστηκε στα Κινέζικα.
Μελέτες του βραβεύτηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό Παράλληλων Υπολογιστικών Συστημάτων το 1988 και στο διεθνές Συνέδριο του Decision Sciences Institute το 1999. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Επιχειρησιακής Έρευνας (EURO). Το ββιβλίο του Financial Optimization εκδόθηκε από τους οίκους Blackwell-Wiley Finance και διδάσκεται σε μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς. Το βιβλίο του Parallel Optimization: Theory, Algorithms and Applications, Oxford University Press, βραβεύτηκε από την Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας ΗΠΑ.
Μοντέλα του χρησιμοποιούνται από Κρατικές Υπηρεσίες, Τράπεζες και Ασφαλιστικές Εταιρίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ. Του έχουν απονεμηθεί δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει εργασθεί ως σύμβουλος οργανισμών όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Τράπεζα της Βασιλείς, η Διεθνής Τράπεζα, και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Χρηματοδότησης Οικιστικών Δανείων.
Το ίδιο βραβείο έχουν λάβει οι καθηγητές: Νίκος Τραυλός (2012), Σταύρος Θωμαδάκης (2013), Γεώργιος Καραθανάσης (2014), Γκίκας Χαρδούβελης (2015), Άγγελος Τσακλαγάκος (2016), Μάνθος Ντελής (2017), Ηλίας Τζαβαλής (2018), Παναγιώτης Θεοδοσίου.
Η FEBS στα 11 χρόνια δραστηριότητάς της οργάνωσε 17 συνέδρια και έδωσε 18 βραβεία, 9 εθνικά και 9 διεθνή.
* Ο Καθηγητής-Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Πρόεδρος της ΕΕΧΜΤ (Financial Engineering and Banking Society) και ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος απεικονίζονται στην κεντρική φωτογραφία.


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση