
Αυτές τις γιορτές οι ευχές για υγεία και τα χρόνια πολλά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο νους δεν μπορεί παρά να τρέχει στις 20.000 χαμένες ζωές, θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ασφαλώς το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να έρθει για όλους, μετά το εμβόλιο που ο κόσμος οφείλει στην επιστημονική κοινότητα, είναι η τελική νίκη επί της πανδημίας.
Αν θέλουμε όμως να δούμε την αλήθεια κατάματα, ο πολυπόθητος θρίαμβος της επιστήμης επί της μάστιγας του 21ου αιώνα μπορεί να αργήσει ή ακόμη και να χαθεί στο μεγάλο χάσμα πλούσιων και φτωχών χωρών, εκεί που η ανέχεια στερεί το κάθε φάρμακο και τα εμβόλια από τον άνθρωπο.
Αυτές τις γιορτές η μεγάλη αβεβαιότητα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, η πορεία της Ομικρον και ειδικά για τη χώρα μας η ανασφάλεια που δημιουργεί η απουσία των μαχητών-πρωταγωνιστών του πρώτου κύματος της πανδημίας το 2020 με τους οποίους περάσαμε μαζί τις εβδομάδες και τους μήνες της καραντίνας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε πολλούς έλειψε η καθημερινή ενημέρωση του καθηγητή Τσιόδρα, οι προειδοποιήσεις του καθηγητή Σύψα, οι συμβουλές της καθηγήτριας Κοτανίδου για το πώς θα προστατευθούμε. Να μην πούμε ότι μας έλειψε ακόμη και ο Νίκος Χαρδαλιάς που χάθηκε κάπου ανάμεσα στην πανδημία και στις φωτιές του καλοκαιριού.
Το κυριότερο όμως είναι ότι αυτές τις γιορτές αναδείχθηκαν και τα μεγάλα ελλείμματα της χώρας: l Η απουσία – τουλάχιστον – ενσυναίσθησης από ορισμένους πολιτικούς οι οποίοι κλείνοντας τα μάτια στην απειλή της Ομικρον καθησυχάζουν, αντί να προειδοποιούν και να προστατεύουν τους πολίτες, ότι φθάνουμε στο τέλος της πανδημίας.
l Η έλλειψη παιδείας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών σε μικρές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και τη μεγάλη συμμετοχή ακόμη και άσχετων περιπατητών σε αυτές.
l Η έλλειψη ευαισθησίας σε βαθμό «αναισθησίας» από κόμματα και πολιτικούς του Δημοκρατικού Τόξου απέναντι στη νοσηρή επανεμφάνιση ακροδεξιών οργανώσεων υπό τον μανδύα των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος».
Μπροστά σε αυτά τα ελλείμματα, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν τη μικρότερη από τα τόσα προβλήματα του τόπου σημασία και επίδραση στο μέλλον μας…


Latest News

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια