Στην παραχώρηση 290 εκατ. λιρών για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να διαχειριστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προέβη το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26, η οποία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα των συνεδριάσεών της.

Σύμφωνα με το BBC, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για περισσότερο από τις διπλάσιες εκπομπές άνθρακα, σε αντίθεση με το 50% των φτωχότερων χωρών, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν, επίσης, συμβάλει στις εν λόγω εκπομπές, σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό. Έτσι, οι φτωχότερες χώρες, με το επιχείρημα ότι θα είναι οι πρώτες που θα επηρεαστούν ο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζήτησαν οικονομική βοήθεια 100 δισ. δολαρίων, ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να επιτύχουν τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών πριν το 2050.

Η εν λόγω οικονομική βοήθεια των 290 εκατ. λιρών θα προορίζεται για τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, συμβάλλοντας, έτσι, στο να επενδύσουν σε ζητήματα όπως η κλιματική δράση, η προστασία του πλανήτη και η ανάπτυξη στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ερωτήματα, ωστόσο, προκύπτουν σχετικά με το εάν θα πρέπει τα πλουσιότερα κράτη να καταβάλουν αποζημιώσεις στα φτωχότερα για όσες καταστροφές έχουν ήδη προκληθεί από την κλιματική αλλαγή, με τη Σκωτία να είναι η μόνη χώρα που υποσχέθηκε να δώσει αποζημίωση για τις χώρες των οποίων η οικονομία έχει πληγεί από τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής.

Τα πλουσιότερα κράτη, ωστόσο, δεν έχουν αναγνωρίσει τη νομική ευθύνη για την πρόκληση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς, αν προέβαιναν σε μία τέτοια πράξη, θα καλούνταν να πληρώσουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό αποζημιώσουν που μπορεί να φτάνει και τα τρισεκατομμύρια.

Πώς θα κατανεμηθεί το ποσό;

Το ποσό των 290 εκατ. λιρών θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • Οι 247 εκατ. λίρες θα παραχωρηθούν στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να τις βοηθήσουν στη δράση τους για την προστασία του πλανήτη.
  • 15 εκατ. προορίζονται για ένα ειδικά σχεδιασμένο ταμείο που θα βοηθάει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε περίπτωση ανάγκης
  • 1 εκατ. λίρες θα επενδυθούν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ζητήματα που αφορούν το κλίμα, ώστε να αντιμετωπίζονται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα

Οι δεσμεύσεις της πρώτης εβδομάδας

Ήδη από την πρώτη εβδομάδα συνεδριάσεων τα κράτη που συμμετείχαν στο COP26 προέβησαν στις παρακάτω αποφάσεις:

  • Περισσότερα από 100 κράτη δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.
  • Περισσότερα από 100 κράτη υπέγραψαν συμφωνία για τη μείωση των ρύπων μεθανίου μέχρι το 2030.
  • Περισσότερα από 40 κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τη χρήση άνθρακα.
  • Αποφασίστηκε ο σχεδιασμός συγκεκριμένου πλάνου, ώστε να ενθαρρυνθούν οι μεγάλες εταιρείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να επιτύχουν τους στόχους τους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
  • Αποφασίστηκε η παραχώρηση 8,5 δισ. δολαρίων στη Νότια Αφρική, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειές της απεξάρτησης από τον άνθρακα,
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».