Από τον καταστροφικό τυφώνα Άιντα στις ΗΠΑ μέχρι τις πλημμύρες στην Κίνα και στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε καταστροφές με οικονομικό κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, πλήττοντας σκληρά τόσο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και η ξηρασία στοίχισαν τη ζωή και απομάκρυναν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, γεγονός που δίνει έμφαση στην κλιμακούμενη αδικία των συνεπειών καθώς η γη υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.
«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν βαρύ αυτή τη χρονιά», δήλωσε η Κατ Κρέιμερ που ηγείται της πολιτικής για το κλίμα στην Christian Aid και είναι συντάκτρια της έκθεσης «Υπολογίζοντας το κόστος για το 2021: ένα έτος κλιματικής κατάρρευσης».
«Παρά το γεγονός ότι ήταν καλό που είδαμε κάποια πρόοδο στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ, είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε σε μία πορεία που να διασφαλίζει έναν ασφαλή κόσμο που ευημερεί», πρόσθεσε η ίδια.
Η ίδια έκθεση προσδιόρισε 15 από τις πιο μεγάλες κλιματικές καταστροφές που έγιναν μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένων 10 από τις οποίες η καθεμία προκάλεσε ζημιές μεγαλύτερες του 1,5 δισεκατ. δολαρίων, με τις καταστροφές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες να γίνονται αισθητές παντού, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία και από το Νότιο Σουδάν μέχρι τον Καναδά.
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός και αν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων, συγκρατώντας την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Οι αυξανόμενες εκκλήσεις από τις πιο ευάλωτες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για τη συγκρότηση ενός νέου ταμείου που θα βοηθάει στην κάλυψη του κόστους «των απωλειών και της καταστροφής» σε έναν πιο θερμό κόσμο πρέπει να γίνουν μία «παγκόσμια προτεραιότητα» για το 2022, δήλωσε η Νουσράτ Τσοουντχαρί, σύμβουλος για την κλιματική δικαιοσύνη στο Μπαγκλαντές.
Ο Μοχάμεντ Αντοού, διευθυντής του ινστιτούτου Power Shift Africa, που έχει την έδρα του στο Ναϊρόμπι, επεσήμανε ότι στην Αφρική καταγράφηκαν μερικές από τις πιο καταστροφικές συνέπειες -και ίσως από αυτές με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος- μέσα στο 2021, από τις καταρρακτώδεις βροχές μέχρι την ξηρασία.
«Το 2022 είναι αναγκαίο να γίνει το έτος της πραγματικής οικονομικής υποστήριξης για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης» πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα