
Το 2021 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Sars-Cov-2 τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020 και ξεπερνά το σύνολο των θανάτων από τον ιό HIV που ευθύνεται για το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία.
Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συγκεκριμένος κορονοϊός αποτελεί πλέον την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Τον αποτέλεσμα είναι, ανάμεσα στα άλλα, η σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα από τα 78,8 στα 77 έτη, με την Covid να φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.
Όσον αφορά δε στο 2022, που «ξημερώνει» σε λίγες ημέρες, τα δεδομένα που υπάρχουν δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις και ουδείς γνωρίζει πόση καταστροφή και θανατικό θα φέρει ακόμη. Κι αυτό, παρά τις ελπίδες που εκφράζονται ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πιο ήπια σε σύγκριση με την «Δέλτα» και τις προηγούμενες και, κατά συνέπεια, φέρνει πιο κοντά το τέλος της πανδημίας.

Εταιρείες πιο ακριβές από τα κράτη της G7!
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως τίποτε από όλα αυτά δεν έδειξε να πτοεί τα διεθνή χρηματιστήρια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι επιδόσεις τους, μάλιστα είναι τέτοιες που προκαλούν κυριολεκτικά… ίλιγγο – πρωτίστως στις ΗΠΑ, όπου η αξία των μεγαλύτερων ομίλων συγκρίνεται ευθέως ή ακόμη και ξεπερνά το ΑΕΠ κρατών-μελών της G7.
Για του λόγου το αληθές, η Apple, η οποία είναι η ακριβότερη εταιρεία παγκοσμίως, βλέπει τη χρηματιστηριακή της αξία να αγγίζει τα 3 τρισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη ξεπεράσει το ΑΕΠ χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Μάλιστα, εάν οι ρυθμοί του 2021 συνεχιστούν και το επόμενο έτος – η αξία της Apple έχει αυξηθεί φέτος κατά περίπου 50% – τότε στο τέλος του 2022, θα έχει ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχει πλησιάσει σε απόσταση… αναπνοής τη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Ακόμη και στην περίπτωση που η σύγκριση γίνει ανάμεσα σε εταιρείες, παραμένει συντριπτική υπέρ των Αμερικανών. Έτσι, οι τρεις γίγαντες της τεχνολογίας, οι οποίοι κατέχουν και τις τρεις πρώτες θέσεις – Apple, Microsoft και Alphabet – έχουν δει τη χρηματιστηριακή τους αξία να αυξάνεται αθροιστικά από τις αρχές του έτους κατά σχεδόν 3 τρισ. δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αξία και των 40 εισηγμένων που διαμορφώνουν τον γερμανικό δείκτη Dax!

Η Wall Street και η Tesla
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι από τις 100 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, οι 60 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ – όπως συμβαίνει, επίσης, με τις 8 από τις κορυφαίες 10.
Όσον αφορά στον σούπερ σταρ του 2021, αναμφίβολα ο τίτλος πηγαίνει στην Tesla και εξηγεί το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ ανακηρύχθηκε «άνθρωπος της χρονιάς» τόσο από το Time όσο και από τους Financial Times. Αν και ο τίτλος δεν οφείλεται μόνο στην πορεία της μετοχής της, η τιμή της ενισχύθηκε κατά σχεδόν 50% στη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της Microsoft και της Alphabet ενισχύθηκαν περισσότερο, όποιος είχε επενδύσει σε αυτήν 5.000 ευρώ πριν μία δεκαετία, θα μετρούσε πλέον κέρδη άνω του ενός εκατομμυρίου. Οι προοπτικές δε είναι θετικές και για το 2022 – έστω και αν ο λόγος της τιμής της μετοχής προς τα κέρδη πλησιάζει το 200, είναι δηλαδή εξωπραγματικός και μη βιώσιμος με βάση την κλασική οικονομική θεωρία.
Σημειώνεται πως συνολικά, από τις αρχές του έτους ως σήμερα, ο δείκτης Dow Jones της Wall Street έχει ενισχυθεί κατά 18,6%. Για τους δε Nasdaq και S&P, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 20,2% και 26,2%.
«Πρώτη ύλη» το φτηνό χρήμα
Πού οφείλονται, όμως, αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις, οι οποίες σημειώνονται την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στενάζουν, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ενώ οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων και lockdown; Η αιτία βρίσκεται στις τεράστιες ποσότητες φτηνού χρήματος με τις οποίες τροφοδοτούν διαρκώς οι κεντρικές τράπεζες τις αγορές.
Είναι, πρακτικά, η «πρώτη ύλη» που κινεί τη… μηχανή των χρηματιστηρίων, καθώς οι ιδιοκτήτες και οι διοικήσεις των μεγάλων εταιρειών επιλέγουν να διοχετεύσουν εκεί το πλεόνασμα κεφαλαίων και όχι σε άμεσα παραγωγικές επενδύσεις. Εκτιμώντας, προφανώς, ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα μεγαλύτερο κέρδος, χωρίς τα ρίσκα που συνεπάγεται η πραγματική αγορά, με τους νόμους του ανταγωνισμού, της προσφοράς και της ζήτησης.
Σε αυτό το φόντο, αρκετοί θα κάνουν πάλι λόγο για ενίσχυση του παρασιτικού και αντιπαραγωγικού ρόλου των χρηματιστηρίων. Αλλά αυτό, βεβαίως, είναι αντικείμενο μιας διαφορετικής συζήτησης.


Latest News

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Τεχνολογική ώθηση λαμβάνει η Wall Street
Σημαντική ώθηση δίνει στη Wall Street ο κλάδος τεχνολογίας μετά και την απόφαση του Τραμπ να εξαιρέσει ορισμένα προϊόντα του από τους δασμούς

Αγορές: Από την αστάθεια στην ανησυχία – Σε εγρήγορση οι επενδυτές
Traders και αναλυτές μετά από τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας

Που επενδύει τώρα η μεγαλύτερη «αρκούδα» της Wall Street
Ο David Rosenberg ο γκουρού της Wall Street εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός για την αμερικανική αγορά, καθώς οι επιπτώσεις των δασμών του Donald Trump θα είναι μεγάλες

Αντέδρασε με άνοδο η Wall Street στο κλείσιμο της πιο «άγριας» εβδομάδας της ιστορίας της
Μίνι ράλι στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 600 μονάδες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι είναι ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Το φρένο στα ομόλογα έφερε την καλύτερη εβδομάδα στη Wall Street από το 2023
Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου

Αρνητικά και με έντονη μεταβλητότητα η Wall Street
Στο επίκεντρο σήμερα είναι και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

Βουτιά 1000 μονάδων του Dow, χάθηκε ένα τμήμα του ιστορικού ράλι της Τετάρτης
Οι απώλειες στη Wall Street επιταχύνθηκαν αφού ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο σωρευτικός δασμολογικός συντελεστής στην Κίνα θα ανέλθει στο 145%

H Wall Street «χρεώνει» σε Ντίμον και Άκμαν τη μεταστροφή Τραμπ
Όταν ο Τραμπ άλλαξε ξαφνικά πορεία χθες, η Wall Street μεταπήδησε από την ελεύθερη πτώση στην εκτόξευση - ακόμη και αν λίγοι πίστευαν ότι αυτό θα έχει διάρκεια