
Συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ να φαίνεται πως επιφέρουν αποσυμπίεση στην ενεργειακή αγορά. Πρόκειται δε, για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα υποχώρησης, κάτι που μεταφράζεται στο πλέον εκτεταμένο σερί πτώσης των τιμών μέσα στη φετινή χρονιά.
Χαρακτηριστικά η τιμή φυσικού αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία (TTF), που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε σήμερα σημαντική πτώση άνω του 9,2% έως και στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη Βρετανία η αγορά του κλάδου παραμένει κλειστή για τις γιορτές.
Θυμίζουμε πως από την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι πλοία με αμερικανικό LNG, με προορισμό την Ασία, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται προς την Ευρώπη για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Η είδηση από μόνη της ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα, παρά και το γεγονός ότι η Ρωσία από την πλευρά της συνεχίζει τα… παιχνίδια της διατηρώντας αντίστροφες τις ροές στον αγωγό Yamal-Europe, ήτοι δηλαδή από τη Γερμανία πίσω στην Πολωνία.
Για το τελευταίο Ρωσία και Γερμανία επιδόθηκαν χθες και σήμερα σε ένα μπαράζ αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται. Η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν αποφασίζει για την κατεύθυνση των ροών στο αγωγό. Αντιστοίχως, η Μόσχα υποστήριξε πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την αντιστροφή των ροών, την οποία απέδωσε σε χαμηλή ζήτηση από τους Γερμανούς, αλλά και στο γεγονός πως η Γερμανία μεταπούλησε ποσότητες φυσικού αερίου στην Πολωνία και δη, την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση οι προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ, ακόμη και από την Αυστραλία, σε συνδυασμό με τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το διάστημα αυτό στην ηπειρωτική Ευρώπη οδήγησε σε μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών. Αν και αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως το γεγονός ότι τα αποθέματα παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλά, περίπου κατά 23% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, σημαίνει πως η αγορά παραμένει ευάλωτη. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν την έλευση ενός ψυχρού κύματος γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο θα αυξήσει τη ζήτηση στα νοικοκυριά.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024