Κατοχυρωμένες αυξήσεις μισθών ύψους 2% συν 1,21% – η οποία προέρχεται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το 2022.
Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Με την αύξηση του 2% ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ – από τα 650 ευρώ – δηλαδή αύξηση 13 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο φθάνει τα 29,62 ευρώ – από 29,04 ευρώ – με αύξηση 0,58 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση που προβλέπει το ύψος του κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Αναλυτικά οι αμοιβές στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνονται ως εξής:
2. Το επίδομα ανεργίας
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει – ανοδικά – μια σειρά επιδομάτων με σημαντικότερο το επίδομα ανεργία το οποίο θα αυξηθεί κατά επτά ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ, από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα – δεν πρόκειται θα επηρεασθεί διότι δεν είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά πρόκειται για σταθερό ποσό.
3. Ασφαλιστικές εισφορές
Έμμεση αύξηση 1,21% θα προκύψει για τους εργαζόμενους με την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του 2022. Σχετική τροπολογία ψηφίσθηκε από την Βουλή και προβλέπει παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – για εργοδότες και εργαζομένους – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι 31.12.2022. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η συγκεκριμένη μείωση που εφαρμόζεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφορά τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Οι καταβαλλόμενες εισφορές αφορούν το υποχρεωτικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης στο 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.
4. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, εντός του 2022 θα δοθεί και νέα αύξηση στις κατώτατες αμοιβές. Για τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης, ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις. Όπως έχει γράψει ο Ο.Τ. όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που θα δοθεί την 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι με την αύξηση του ΑΕΠ να «κινείται» γύρω στο 8% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεκινήσει με το 2% την 1η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και τον Ιούλιο στα 703 ευρώ. Οι εξελίξεις για την νέα αύξηση αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους, οπότε θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία διαβούλευσης όπως προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Η αύξηση που θα δοθεί θα συνιστά το «μέρισμα των εργαζόμενων από την ανάπτυξη της οικονομίας», σημειώνει η κυβέρνηση.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)