«Συστημένο» μήνυμα, με παραλήπτη τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ – όπως η Ελλάδα και η Ιταλία – έρχεται από τις Βρυξέλλες, δια στόματος του Επιτρόπου που είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα της οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Κι αυτό διότι, στην περίπτωση που γίνει δεκτό, θα συνεπάγεται σημαντική χαλάρωση όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης – μια διαδικασία που αναμένεται να κορυφωθεί και, ενδεχομένως, να ολοκληρωθεί εντός του 2022 – ο Τζεντιλόνι παρουσίασε την εξής πρόταση: Τα όρια του χρέους να μην είναι, πλέον ενιαία, αλλά να καθορίζονται για κάθε χώρα ξεχωριστά, με βάση τις ιδιαιτερότητές της.
«Όχι όλοι στο ίδιο τσουβάλι»
«Δεν μπορούμε να τσουβαλιάσουμε όλες τις χώρες. Οι διαφορές στα ποσοστά του χρέους που υπάρχουν σήμερα είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ισχυρίζεται δε ότι με βάση το δικό του μοντέλο μεταρρύθμισης, η Κομισιόν θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα και πιο ευέλικτα εργαλεία για να ελέγχει και να διασφαλίζει την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Τζεντιλόνι δεν δίστασε να απορρίψει ευθέως την πρόταση του (Γερμανού) Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής σήμερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για οριζόντια αύξηση του ορίου από το 60% που είναι σήμερα στο 100%. «Απλώς δεν ανταποκρίνεται στη δική μου άποψη για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των επιμέρους κρατών», είπε στην FAZ.
Οι δηλώσεις του Ιταλού πολιτικού φαντάζουν, αναμφίβολα, πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σύγκριση με τα ισχύοντα, αλλά και το μέχρι σήμερα κυρίαρχο σενάριο για την αλλαγή των ορίων. Η εξήγηση είναι απλή.
Ρεαλιστική, αλλά δύσκολα αποδεκτή
Ένα νέο όριο της τάξης του 100% ως προς το ΑΕΠ ενδεχομένως φαντάζει ρεαλιστικό, καθώς ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι σήμερα το 97%. Σίγουρα δε ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Γερμανίας, της οποίας το χρέος βρίσκεται μόλις στο 68%, όπως και των περισσότερων πλούσιων χωρών του Βορρά.
Στις περιπτώσεις της Γαλλίας ή της Ισπανίας, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς το δικό τους δημόσιο χρέος ανέρχεται πλέον στο 113% και 117% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Το πρόβλημα γίνεται σε ανυπέρβλητο για την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το 150% και το 200% – πρακτικά, είτε το όριο είναι 60% είτε αυξηθεί στο 100% το χρέος τους είναι μη βιώσιμο.
Παρ’ όλα αυτά, η «ρεαλιστική» πρόταση Τζεντιλόνι κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι ότι θα γίνει αποδεκτή, τόσο από το Βερολίνο όσο και από τους «frugals». Η αναμέτρηση προμηνύεται σκληρή και η πρόκληση θα είναι και εδώ μεγάλη για τον Μακρόν και τη γαλλική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη