
Περιορίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο και όπως εκτιμά η Morgan Stanley οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν θα επιλυθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Αυτή είναι η βασική εκτίμηση που παρουσίασε η επενδυτική τράπεζα σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η οποία αξιολογεί την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, τους κινδύνους και τα σημεία ασφυξίας της.
Η φετινή κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας έπληξε σκληρά τις επιχειρήσεις, καθώς συσσωρεύτηκαν σημεία συμφόρησης σε πολλά λιμάνια του κόσμου και η βιομηχανική παραγωγή απέτυχε να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία. Η ενεργειακή κρίση στην Κίνα και την Ευρώπη, καθώς και τα lockdown που σχετίζονται με την Covid, έχουν συμβάλει στην άσκηση σημαντικών πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες οι οποίες παραμένουν ευάλωτες, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αξιολογεί πλέον έναν νέο κίνδυνο, αυτόν της παραλλαγής Όμικρον, όπως σημειώνει η Morgan Stanley.
Το κόστος των logistics θα παραμείνει «σημαντικά υψηλότερο» και θα είναι «επίμονο έως το 2022», όπως προβλέπει. «Η καραντίνα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απίθανο να χαλαρώσουν για βασικές διηπειρωτικές διαδρομές με συντονισμένο τρόπο μέχρι το 2022, με μικρή νέα χωρητικότητα μέχρι τα τέλη του 2023».
Για τις εταιρείες που παράγουν τεχνολογικό υλικό, η Morgan Stanley εστιάζει σε όσες έχουν αυξημένα επίπεδα ανεκτέλεστων παραδόσεων καθώς και περιορισμένη εκτίμηση σχετικά με το πότε η ζήτηση θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι μετοχές με τον πιο κρίσιμο ρόλο
Η Morgan Stanley εστίασε σε εταιρείες για τις οποίες εκτίμησε ότι είναι «περιφερειακές πρωταθλήτριες», «αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να υποστηρίξουν τη θέση τους ενάντια στις ανταγωνιστικές πιέσεις από άλλες σφαίρες επιρροής».
«Αυτές οι εταιρείες κατέχουν εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2020/21, αλλά σε γενικές γραμμές τις έχουμε δει επίσης να παρουσιάζουν ισχυρότερες τάσεις κερδοφορίας και να ξεπερνούν σημαντικά το σημείο αναφοράς για τον δείκτη MSCI ACWI», ανέφερε η έκθεση.
Οι κορυφαίες μετοχές που η Morgan Stanley χαρακτήρισε ως τις πιο «κεντρικές» στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι:
Hardware τεχνολογίας: Apple, HP, Cisco, Lenovo, Fujitsu, Hitachi
Ημιαγωγοί: Samsung Electronics, Intel, Infineon Technologies, NVIDIA
Αυτοκίνητα και εξαρτήματα: Volkswagen, Ford Motor, Daimler, General Motors, BMW, Tata Motors, Renault, Hyundai Motor, Continental
Λογισμικό: Microsoft, IBM, Dell, SAP
Ασφάλειες: Berkshire Hathaway
Καταναλωτικά αγαθά: Sony, Panasonic, LG Electronics
Λιανικό εμπόριο: Amazon
Κεφαλαιουχικά αγαθά: Volvo AB, Siemens
Επιχειρήσεις που πιέζονται λόγω της συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Η Morgan Stanley απαριθμεί επίσης τις εταιρείες που πιέζονται περισσότερο από τα σημεία συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Οι βιομηχανίες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι αυτές που μεταδίδουν πιο έντονα τις πιέσεις που δέχονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες, εν μέρει επειδή οι εταιρείες αυτής της ομάδας αντιμετωπίζουν έντονη εξάρτηση από τις εισροές εργασίας παρά την αυξημένη αυτοματοποίηση που τις χαρακτηρίζει ή τις επενδύσεις κεφαλαίου», όπως αναλύει η Morgan Stanley.
Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η εξάρτηση από αγορές που υπόκεινται σε εμπορικές ή άλλες πολιτικές τριβές, αυτό «καθιστά αυτές τις εταιρείες ευάλωτες στη γεωπολιτική και εργασιακή δυναμική, αλλά και κρίσιμες για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».
Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ημιαγωγών.
Τέτοιες εταιρείες μπορεί να αντιμετωπίζουν πίεση κόστους, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν την ισχύ στον έλεγχο των τιμών λόγω της θέσης τους στον κλάδο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Πρόκειται για τις εξής εταιρείες:
Ημιαγωγοί: Infineon, ST Microelectronics, NXP Semiconductor, Microchip Technology, Texas Instruments, Analog Device, ON Semiconductor, Globalfoundries, Nuvoton Technology, Nanya Technology
Hardware τεχνολογίας: BYD Electronics, Wingtech Technology, Unimicron, Kinsus Interconnect Tech, Nan Ya PCB
Εξοπλισμός δικτύωσης: Lumentum, II-VI, Corning, CommScope


Latest News

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της