
Τη δέσμευσή του ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, ανέλαβε στη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης στην περιοχή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά, αφού σε διαφορετική περίπτωση άλλωστε, θα χάσουμε τα λεφτά».
Εκφράζοντας τη συγκίνησή του που επιτέλους η περιοχή καταγωγής του, η Φλώρινα, «όπου το ψύχος που επικρατεί μπορεί να σε σκοτώσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έχει πρόσβαση σε φθηνή μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο.
Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι σε λίγα χρόνια θα εγκαινιαστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, είπε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό είχε συμβεί κατά τα έτη 2014-2019, αλλά – όπως τόνισε – με μείωση στην παραγωγή λιγνίτη κατά 56%, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία πρόνοια για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Σημείωσε ότι σε μερικά χρόνια και ο τελευταίος στην ευρύτερη περιοχή θα αναγνωρίσει ότι «ήταν μεγάλη τύχη να προχωρήσει με γοργά βήματα η απολιγνητοποίηση, εξέλιξη που αποφάσισε και υλοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης».
Όσον αφορά στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι «με μεγάλη όρεξη ξεκινάμε από την 1/1/2022 να στήνουμε τα γραφεία και την ιστοσελίδα του -που θα είναι έτοιμα σε μερικούς μήνες-, και θα παρουσιάζουμε σταδιακά τις μεγάλες επενδύσεις. Ήδη υποψήφιοι επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».
Στις συζητήσεις που υπάρχουν ήδη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή θα «πέσουν» συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων από το πράσινο ταμείο και σε αυτό της κατάρτισης των ανέργων.
Τη χαρά του που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε σε τροχιά υλοποίησης το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Ικανοποιημένος για την έλευση του φυσικού αερίου στην ακριτική Φλώρινα, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ), Μάριος Τσάκας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, το οποίο θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όπως προσέθεσε, η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι κανένας καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ για να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου και να προμηθευτεί όλο τον εξοπλισμό λειτουργίας, ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης σημείωσε ότι με την επίσημη έναρξη του έργου σήμερα, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής των δύο σταθμών υποπίεσης και τόνισε ότι οι προδιαγραφές του έργου είναι εναρμονισμένες, ώστε να μπορεί να μεταφέρει μελλοντικά και μεικτό καύσιμο, κάτι που μπορεί να το εντάξει στα πράσινα έργα και που θα επιτρέπει την επέκταση του μέσα από τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Κινητοποίηση επενδύσεων άνω των 40 εκατ. ευρώ και πολλές νέες θέσεις εργασίας
Το έργο της ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, είναι συνολικού προϋπολογισμού 20,9 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Μέσω του ΕΠΑνΕΚ, έχει εξασφαλιστεί και επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης 5.000 οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου στη Φλώρινα, ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ η υλοποίηση του πρότζεκτ θα κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Το πρότζεκτ αφορά στην κατασκευή συνολικά 102,5 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στον οικιστικό ιστό της Φλώρινας, αλλά θα επεκτείνεται στη βιομηχανική περιοχή και σε χωριά του δήμου.
Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καθώς και συνδέσεις δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως μονάδων υγείας και σχολείων, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της περιοχής.
Την αποψινή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) και ο Δήμος Φλώρινας, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπρόσωποι των παραγωγικών και οικονομικών φορέων της Περιφέρειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού