Για προώθηση δέσμης μέτρων με στόχο την ενίσχυση της μελισσοκομίας και την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με επιστημονικούς φορείς με αντικείμενο την προστασία της μελισσοκομίας.
Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, η λέκτορας Μελισσοκομίας του ΑΠΘ κα. Χρυσούλα Τανανάκη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών κ. Μάριος Τζιτζινάκης, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Θωμαϊδης και ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνιος Τσαγκαράκης.
Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας στη χώρα μας, αναδεικνύοντας το μέτρο της ιχνηλασιμότητας ως το πολυτιμότερο «όπλο» για την ανάδειξη της μοναδικής ποιότητας του ελληνικού μελιού.
Εμφανίστηκε ανυποχώρητος αναφορικά με την πολιτική ελέγχων για την προστασία του προϊόντος από ελληνοποιήσεις και εισηγήθηκε την καθιέρωση ειδικού σήματος που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού. «Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού μελιού στο εξωτερικό. Το ειδικό σήμα, μας βοηθά και στη δημιουργία διαφημιστικής καμπάνιας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέδειξε τη σημασία προώθησης των ευεργετικών ιδιοτήτων ανά ποικιλία μελιού και αναφέρθηκε στη σημασία της Εθνικής Επιτροπής που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, η οποία θα διασφαλίσει το μέλλον της μελισσοκομίας με απώτερο σκοπό την αύξηση της εμπορικής αξίας του μελιού.
«Σκοπός μας μέσα από την Εθνική Επιτροπή, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των μελισσοκόμων», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και επισήμανε πως πρέπει να αναζητηθεί ένα κοινό πλαίσιο εργασίας των επιστημόνων αναφορικά με το έργο των ελέγχων. «Με το νέο έτος, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύγκληση της Επιτροπής, που θα εργαστεί όχι σε ένα πλαίσιο κυρώσεων αλλά επιβράβευσης. Οι σωστοί μελισσοκόμοι πρέπει να επιβραβεύονται και οι παραβάτες να εκλείψουν», εξήγησε.
Οι τοποθετήσεις των επιστημόνων
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους συμμετέχοντες, τονίστηκε η σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου πάταξης παράνομων ενεργειών. «Να επικεντρωθούμε στους ελέγχους για την αυθεντικότητα και τη βοτανολογική προέλευση», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν προσθέτοντας ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
«Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν», επισήμανε ο κ. Τζιτζινάκης επικροτώντας παράλληλα το γεγονός ότι μέσω μιας βάσης δεδομένων είναι εφικτή η παρακολούθηση της πορείας του μελιού.
Ο κ. Θωμαϊδης εξέφρασε, από την πλευρά του, ικανοποίηση για την αρωγή της ψηφιακής διακυβέρνησης στο έργο καταγραφής των απαραίτητων στοιχείων παραγωγής και διακίνησης του μελιού και ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της νομοθεσίας.
Ακολούθως, ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στην αρχική απροθυμία μερίδας μελισσοκόμων σχετικά με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, λέγοντας πως «στην αρχή το είδαν με καχυποψία» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους γιατί έχουμε κοινό όραμα, να αναδείξουμε το ελληνικό μέλι».
Για το πρόβλημα νόθευσης του ελληνικού μελιού μίλησε η κα. Τανανάκη κατά την τοποθέτησή της, τονίζοντας ενδεικτικά ότι το σαφώς κατώτερης ποιότητας μέλι ζαχαροπλαστικής, διοχετεύεται στην αγορά ως κανονικό ή αναμειγνύεται με άλλα.
Κλείνοντας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ, επιστημονικό προσωπικό, παραγωγοί), με σκοπό να διασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου και του προϊόντος.
Latest News
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις
Στα 410 εκατ. το πρόγραμμα νέων αγροτών - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Οι υποψήφιοι νέοι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά
Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκοσμίως
Το εκλεκτό και επώνυμο κρασί αποτελεί προτεραιότητα του ελληνικού οινοποιητικού κλάδου τα τελευταία χρόνια
Πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργων προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ
Κώστας Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση
Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις λόγω ευλογιάς των προβάτων – Τι ισχύσει με τις σφαγές
Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα για την ευλογιά προβάτων και σε ποιες αίρονται
Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση για νέες αρδευτικές υποδομές – Τι προβλέπεται
Στην παρέμβαση, σύμφωνα με την προδημοσίευση του ΥπΑΑΤ, εντάσσονται και συγχρηματοδοτούνται πράξεις που αφορούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων
Γιατί οι Ισπανοί ζητούν την εκρίζωση 950.000 στρεμμάτων αμπέλου
Οι εκτιμήσεις για το ισπανικό κρασί μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια hl