Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να δοθεί εντός του 2022, ωστόσο οι μέσοι μισθοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, πριν από τις αρχές του 2023.
Την ίδια ώρα η ακρίβεια καλπάζει και η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων να επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα μας. Μετά τα 751 ευρώ η Συνομοσπονδία προτείνει να ακολουθήσει η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ.
Ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο των μισθών στην χώρα μας, θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, τον Ιανουάριο του 2023. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 1.195 ευρώ (μεικτά), ποσό που αντιστοιχεί στους μισθούς του Δεκεμβρίου του 2019, δύο μόλις μήνες πριν το πρώτο lockdown. Αντιστοίχως, η ελληνική οικονομία – ως προς το ύψος του ΑΕΠ – θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, επίσης αρχές του 2023.
Οι απώλειες του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης μισθωτών, μειώθηκε κατά 2,5% στην διάρκεια της πανδημίας.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με μελέτη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) οφείλονταν κυρίως στη μείωση των ωρών εργασίας. Σύμφωνα, με μελέτη της Oxford Economics (Μάϊος 2021), το μέσο επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας στο τέλος του 2022.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη των πανεπιστημιακών κ. Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου πανεπιστημίου) και Β. Μπέτση (διδάκτορα του ιδίου πανεπιστημίου) υπό το πρίσμα της οποίας τίθενται το επίπεδο των μισθών και οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή.
Ένας επιπλέον λόγος, που θα συμβάλει στην καθυστερημένη επάνοδο των μισθών, είναι η αυξημένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (ελαστικό οκτάωρο, μη αμειβόμενη υπερωρία, ατομική συμφωνία, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας, κ.λ.π.).
Στην έρευνα ασκείται οξύτατη κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης για την επιλογή συγκεκριμένων μέτρων που επιφέρουν απώλειες εισοδήματος όπως η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών.
Latest News
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών