
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων, καθώς και νέες «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύει το 2022 η ΑΑΔΕ για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ε.Ε. καταγράφοντας απώλειες ύψους 5,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Στο «μάτι» των φοροελεγκτών θα βρεθούν υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά και οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ.
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του, η οποία παραδοσιακά δημοσιεύεται στην εκπνοή κάθε έτους, έδωσε εντολές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για τη διενέργεια 27.500 φορο-ελέγχων το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή θα διενεργηθούν:
– 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– 2.500 για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.
Τεχνητή νοημοσύνη
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και περισσότερους από 800 υπαλλήλους να έχουν πλέον εκπαιδευτεί σε αυτές. Το 2022 η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας οι ελεγκτές θα εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς. Το σύστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές κινήσεις.
Στους επιτόπιους ελέγχους οι φοροελεγκτές θα χρησιμοποιούν τάμπλετ για να έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Καταγγελίες
Στα σχέδια της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των καταγγελιών μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος που θα αξιοποιεί καταγγελίες και πληροφορίες από φορολογούμενους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στην Ελλάδα μόνο από τη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ κάθε λεπτό το δημόσιο χάνει έσοδα 1.008 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το έλλειμμα ΦΠΑ.
Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω του εθνικού σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων.


Latest News

Από 1η Απρίλη οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ