Ήδη, ενδιαφέρον να συνεργαστεί με το Ταμείο έχει εκδηλώσει η Aegean Baltic Bank (ABBank). Η τράπεζα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και από το ξεκίνημα της δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας. Εντός του 2022 φαίνεται ότι θα ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της ένταξης στην ομάδα των συνεργατών του Ταμείου και της Attica Bank, ιδιαίτερα μετά και την επιστροφή της στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα.
Η Τριάδα
Η ανάρτηση του Νίκου Μαντζούφα, διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο υπουργείο Οικονομικών έβγαλε και είδηση: «Υποβάλλαμε σήμερα το πρώτο αίτημα πληρωμής προς την ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά καταβολή 3,56 δις. Ήδη έχουμε λάβει προκαταβολή 4 δις.
Είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ που υπέβαλλαν αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Έτσι, πέραν των 3,56 δις ευρώ που αναμένεται να έρθουν στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2020 (ανεβάζοντας τον πήχη των εισροών στα υψηλότερα του καθώς το συνολικό ποσό της προκαταβολής και της πρώτης δόσης υπερβαίνει τα 7,5 δις ευρώ), η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία. Ο Νίκος Μαντζούφας μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τρείς πρώτες χώρες της Ένωσης που υπέβαλλαν το αίτημα για τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Πιο συγκεκριμένα, μετά την Ισπανία και την Γαλλία η Ελλάδα συμπληρώνει την πρώτη τριάδα έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο οροσήμων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στη πράξη; Σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως το δίδυμο Θόδωρου Σκυλακάκη – Νίκου Μαντζούφα «τρέχει» με την αποφασιστικότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα το Εθνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα Ελλάδα 2.0, γεγονός που ενισχύει, δίχως άλλο, την αξιοπιστία της χώρας μας. Ιδιαίτερα, σε αυτή τη κρίσιμη χρονική περίοδο όπου «παίζεται» η κατεύθυνση της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας.
Το απόθεμα των κεφαλαίων που θα υπερβεί τα 7,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 θα επιτρέψει την ομαλή υλοποίηση των σχεδιασμών για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Μαζική Έξοδος από το Κέντρο
Τι σχέση μπορεί να έχει το νέο Επιχειρηματικό Κέντρο που δημιουργεί η Lamda Development στο Ελληνικό προς την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στον Υμηττό στις εγκαταστάσεις της ιστορικής βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ; Από μια πρώτη γρήγορη ματιά, καμία. Και όμως τα δύο αυτά εμβληματικά projects πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια – τουλάχιστον από το 2025 ή το αργότερο το 2026- να προκαλέσουν μαζική «μετανάστευση» πληθυσμών από το Κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία τραπεζών και άλλες επιτελικές μονάδες τους αλλά και ντουζίνα υπουργείων, δημόσιων φορέων και ανεξάρτητων αρχών.
Με άλλα λόγια, το Κέντρο της Αθήνας «αδειάζει», προκαλώντας απανωτές – και μάλλον, απρόβλεπτες- συνέπειες για την αγορά ακινήτων και την γενικότερη εικόνα και ταυτότητα της πρωτεύουσας.
Έτσι, η μεγάλη «μετανάστευση» από το κέντρο της Αθήνας μπορεί να αργεί – τοποθετείται ανάμεσα στο 2025 και το 2026- αλλά τα δεδομένα για αυτή είναι ήδη γνωστά. Μια πρόσφατη ανακοίνωση της Lamda Development – 23 Δεκεμβρίου 2021- ήταν αποκαλυπτική για όλα όσα θα συμβούν τα επόμενα χρόνια μεταφέροντας το κέντρο του επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος προς το Νότο και το Παραλιακό Μέτωπο της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη του εμβληματικού έργου του Ελληνικού, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. προχώρησε στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας (MoU) με την Eurobank, στη βάση του οποίου τα δύο μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την τράπεζα οικοπέδου (εμβαδού περίπου 18χιλ τ.μ.), χωροθετημένου εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η ανακοίνωση παρέχει και αρκετές λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να συμβεί στο Ελληνικό. Ειδικότερα, εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου που θα βλέπει στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης προβλέπεται να κατασκευασθεί ένα πολυώροφο κτήριο (πύργος – tower) αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση, οι κεντρικές υπηρεσίες και οι επιτελικές μονάδες της Eurobank στεγάζονται σήμερα στο εξαώροφο κτήριο γραφείων του Μεγάρου του Ιδρύματος Μποδοσάκης, στη γωνία της Λεωφόρου Αμαλίας με την Σουρή, λίγα δεκάδες μέτρα από την Πλατεία Συντάγματος.
Στην ανακοίνωση της Lamda της 23ης Δεκεμβρίου 2021 διαβάζουμε και τα εξής στοιχεία: « (…)μία ακόμη συμφωνία για ανάπτυξη χώρων γραφείων στο έργο του Ελληνικού. Ο πύργος γραφείων (tower) εκτιμώμενου ύψους άνω των 100μ., προορίζεται να αποτελέσει ένα ακόμη μοναδικό τοπόσημο (landmark) της συγκεκριμένης περιοχής, και της γενικότερης ανάπτυξης του Ελληνικού.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ως άνω Μνημόνιο, εφόσον υπογραφεί η οριστική συμφωνία μεταξύ των μερών, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη του πύργου υπολογίζεται σε €140εκ.».
Αλλά, η συμφωνία Lamda Development και Eurobank δεν είναι η μοναδική. Τον περασμένο Ιούλιο άλλη μια συστημική τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς – άλλη μία «κάτοικος» του κέντρου της Αθήνας- επέλεξε να κατέβει στο Ελληνικό. Σε ανακοίνωση της Lamda Development (14.07.2021) γίνεται λόγος για κομβικής σημασίας συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία τα δύο μέρη συμφώνησαν να αποκτήσει η τράπεζα γραφεία συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., για τη μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης της στο Επιχειρηματικό Κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. «Τα έργα», όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση, «θα ολοκληρωθούν εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, δηλαδή μέσα στο 2025.Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €147εκ.».
Οι δύο τράπεζες δεν προβλέπεται να συγκατοικήσουν – θα είναι γείτονες. Η μία (Eurobank) στον πύργο του Επιχειρηματικού Κέντρου του Ελληνικού που θα «βλέπει» στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και η άλλη (Τράπεζα Πειραιώς), σε ένα κτήριο που δεν πρόκειται να έχει περισσότερο από 2 ορόφους. Μάλιστα, σε αυτό το νέο κτήριο γραφείων θα μεταφερθεί πέραν της διοίκησης και των κεντρικών υπηρεσιών και πληθυσμός τραπεζικών από 18 διαφορετικά κτήρια στην Αθήνα.
Και αν «αδειάσουν» από τραπεζικούς της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς κτήρια στο κέντρο της Αθήνας ( Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, City Link – το τετράγωνο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για τους παλαιότερους Αθηναίους), φανταστείτε τι θα συμβεί από την μετακίνηση των πληθυσμών 9 υπουργείων και άλλων φορέων από το κέντρο της Αθήνας στο νέο Κυβερνητικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα μεταφερθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού. Μαζί τους, θα βρουν φιλόξενη στέγη στο Κυβερνητικό Πάρκο η ΑΑΔΕ αλλά και το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) μαζί με τις θυγατρικές του, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»