Πριν από περίπου 3.600 έτη το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη προκαλώντας μια καταστροφή όχι μόνο σε τοπικό αλλά ευρύτερο επίπεδο.
Οι επιπτώσεις της έκρηξης αποτελούν ένα μόνιμο αντικείμενο μελέτης. Θεωρείται ότι όσα ακολούθησαν της έκρηξης συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού. Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που υπήρξαν και στην αρχαία Αίγυπτο.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ανθρώπινο θύμα της έκρηξης. Ακόμη και στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι στη Σαντορίνη δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα.
Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, πραγματοποιώντας ανασκαφές σε ένα αρχαιολογικό χώρο της ύστερης εποχής του χαλκού κοντά στον κόλπο του Τσεσμέ, ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα νεαρής ηλικίας και ενός σκύλου.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη των ευρημάτων και οι ραδιοχρονολογήσεις που έγιναν σε αυτά δείχνουν ότι ο άνδρας αυτός και ο σκύλος έχασαν την ζωή τους από ένα τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου.
Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης περίεργους λάκκους σε όλα τα ερείπια, εικάζοντας ότι μπορεί να προέρχονται από την προσπάθεια των επιζώντων που αναζητούσαν απεγνωσμένα άλλους επιζώντες ή νεκρούς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η έκρηξη συνέβη όχι νωρίτερα από το 1.612 π.Χ. Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν. ο άνδρας αυτός και ο σκύλος θα είναι τα πρώτα θύματα της έκρηξης που γνωρίζουμε.
Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει νέα στοιχεία στο παζλ των επιπτώσεων της έκρηξης. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη είχαν κατεύθυνση νότια της Σαντορίνης, κυρίως προς την Κρήτη, και οι υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου υποδέχτηκαν μόνο την τέφρα της έκρηξης.
Όπως φαίνεται, δημιουργήθηκαν μεγάλα τσουνάμι που χτύπησαν και τις ακτές στο βόρειο Αιγαίο.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το σημείο που βρέθηκε ο άνδρας και ο σκύλος δέχτηκε την «επίσκεψη» τεσσάρων διαφορετικών τσουνάμι τα οποία ήταν όλα προϊόν της έκρηξης του ηφαιστείου.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος