Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στον Πρωθυπουργό στη Βουλή:

«Παραιτηθείτε, κύριε Μητσοτάκη. Και προκηρύξτε εκλογές!».

Το αίτημα έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα διακήρυξη της αντιπολίτευσης ότι είναι ανεύθυνο να συζητούμε για εκλογές μέσα σε πανδημία.

Εγινε όμως δεκτό με ενθουσιασμό, όχι από τον Πρωθυπουργό, αλλά από διάφορα έντυπα της αντιπολίτευσης. «Το αδιέξοδο της κυβέρνησης οδηγεί σε εκλογές» πανηγύρισε (;) η «Εφημερίδα των Συντακτών» (20/12).

Την ίδια μέρα, η τουρκική «Χουριέτ» επέλεξε να αναδείξει ένα άλλο σημείο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. «Ο Τσίπρας τα έψαλε στον Μητσοτάκη: γιατί αγοράζουμε όπλα; Τι είμαστε; Υπερδύναμη;» (20/12).

Ο καθένας με τον πόνο του.

Πάμε να δούμε «το αδιέξοδο της κυβέρνησης» που «οδηγεί σε εκλογές».

– Στις 16/12 η MRB δίνει τη ΝΔ στο 30,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19,7%. Διαφορά 11 μονάδων.
– Στις 19/12 η Marc δίνει τη ΝΔ στο 33% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19,2%. Διαφορά 13,8 μονάδων.
– Στις 20/12 η Αlco δίνει τη ΝΔ στο 32,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,1%. Διαφορά 11,5 μονάδων.
Αν συνεκτιμήσουμε τις διάφορες εκδοχές αδιευκρίνιστης ψήφου, η δημοσκοπική εκτίμηση για τα ποσοστά της ΝΔ ανέρχεται περίπου στο 37% (MRB), στο 38% (Marc) και στο 36,5% (Alco). Ενώ οι διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνονται αντίστοιχα σε 13, 15 και 13,5 μονάδες.

Δεν ξέρω αν αυτοί οι αριθμοί «οδηγούν σε εκλογές», σίγουρα πάντως δεν οδηγούν σε εκλογές από «αδιέξοδο της κυβέρνησης».

Στις τρεις δημοσκοπήσεις όμως υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο.

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει πρόθεση ψήφου 13,5%, 15% και 13,6% αντιστοίχως. Δηλαδή μια δημοσκοπική εκτίμηση της τάξης του 17%-18%, που σημαίνει ότι κινείται σε απόσταση 5 έως 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, αν είχαμε εκλογές την Κυριακή, το αποτέλεσμα θα μπορούσε (σύμφωνα με τις τρεις δημοσκοπήσεις) να είναι κάτι σαν 37%-37,5% για τη ΝΔ, 23%-24% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 17%-17,5% για το ΚΙΝΑΛ.

Ενας νέος συσχετισμός. Ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να δικαιολογεί το «παραιτηθείτε και εκλογές» του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Μάλλον τον Ανδρουλάκη στραβοκοίταζε.

Φυσικά την Κυριακή δεν θα έχουμε εκλογές αλλά δεύτερη μέρα Χριστουγέννων. Κι ως εκ τούτου, οι διαφορές και οι εκτιμήσεις θα μεταφερθούν από την κάλπη στο οικογενειακό τραπέζι.

Ούτως ή άλλως όμως η εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ καταγράφεται ήδη ως ένα νέο δεδομένο που αντιμετωπίζεται καταρχήν θετικά από τους ψηφοφόρους.

Κάτι δηλαδή σαν πολιτικός μήνας του μέλιτος, μάλλον αναμενόμενος μετά την εκλογή ενός νέου αρχηγού.

Αλλά θα διαρκέσει; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ακόμη πάντως κι αν δεν διατηρηθεί η ανοδική πορεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, αποκλείεται τα έως τώρα κέρδη να εξανεμιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ παίρνει προς το παρόν μια δεύτερη ανάσα που θα δούμε αν θα εξελιχθεί σε δεύτερη ευκαιρία.

Με άλλα λόγια, το 2021 κλείνει με ανοιχτά ζητήματα και όχι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο. Προφανώς η εξέλιξη της πανδημίας βαραίνει την πολιτική ατζέντα και μάλιστα καθοριστικά σε μια νέα χρονιά που κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχτεί εκλογική.

Το ξέραμε. Αλλά όπως φαίνεται, το παιχνίδι εκτός από νέες παραμέτρους απέκτησε και νέους παίκτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη