
Εκλογές υψηλού κινδύνου για τον Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πρωτοφανές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και προσδοκώμενη αναγέννηση των μεγάλων φεστιβάλ: ιδού μερικά από τα μεγάλα γεγονότα που αναμένονται το 2022.
– Ολυμπιακοί Αγώνες υπό παρακολούθηση στο Πεκίνο –
Η παγκόσμια ελίτ των χειμερινών σπορ έχει ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου, για τους οποίους η Κίνα έχει θέσει σε εφαρμογή δραστικά μέτρα, αναμφίβολα τα πιο εκτεταμένα που έχουν επιβληθεί για μεγάλο αθλητικό γεγονός από την αρχή της πανδημίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να τηρήσουν καραντίνα 21 ημερών. Στη συνέχεια θα ενσωματωθούν σε μια «υγειονομική φούσκα» για όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Μόνο άνθρωποι που ζουν στην Κίνα μπόρεσαν ή θα μπορέσουν να αγοράσουν εισιτήρια.
Οι απειλές για μποϊκοτάζ, που συνδέονται με το θέμα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη χώρα, και η υπόθεση της τενίστριας Πενγκ Σουάι πλανώνται επίσης πάνω από τους Ολυμπιακούς αυτούς.
– Το καρναβάλι επιστρέφει στο Ρίο… –
Το καρναβάλι του Ρίο ντε Ζανέιρο προετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή του, από τις 25 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου, έπειτα από δύο χρόνια αναμονής εξαιτίας της πανδημίας.
Ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρντο Πάες διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβάλει κανένα κανόνα φυσικής αποστασιοποίησης ούτε τη χρήση μάσκας, χάρη στην πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού στη χώρα αυτή, καθώς 60% των Βραζιλιάνων έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις.
Οι αρχές εξαρτούν πάντως τη διεξαγωγή του καρναβαλιού, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, από την επιδημιολογική κατάσταση.
– …και η μουσική στο Γκλάστονμπερι –
Το θρυλικό βρετανικό φεστιβάλ μουσικής του Γκλάστονμπερι είναι προγραμματισμένο από τις 22 ως τις 26 Ιουνίου, για πρώτη φορά από το 2019.
Η Covid είχε χαλάσει τη γιορτή των 50ων γενεθλίων του φεστιβάλ το 2020. Η έκδοσή του για το 2021, για την οποία είχαν πουληθεί 135.000 εισιτήρια, χρειάστηκε επίσης να ματαιωθεί.
Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί μόνο μία συμμετοχή, αυτή της Αμερικανίδας Μπίλι Έιλις, η οποία θα γίνει στα 20 της η πιο νεαρή καλλιτέχνιδα που θα κλείσει μια βραδιά του φεστιβάλ αυτού.
– Η στέψη του Σι –
Ο Σι Πινγκ συχνά χαρακτηρίζεται ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μάο. Το φθινόπωρο πρόκειται να επανεκλεγεί για μια τρίτη θητεία επικεφαλής του κόμματος –και συνεπώς της χώρας– από το 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Από την άνοδό του επικεφαλής της χώρας, ο 68χρονος ηγέτης συγκέντρωσε στα χέρια του την εξουσία, κυρίως τροποποιώντας το σύνταγμα για να μπορέσει να παραμείνει στη θέση του πέραν του ορίου των δύο θητειών.
Η άνοδός του συνοδεύεται από μια αυστηροποίηση των μέτρων εναντίον κάθε μορφής αμφισβήτησης, είτε πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ είτε για την αυτόνομη περιφέρεια των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα), όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι.
– Εκλογές κρίσιμες για τον Μπάιντεν –
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου στις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.
Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο πριν απ’ αυτές τις εκλογές, οι οποίες είναι παραδοσιακά ευαίσθητες για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, οι δημοκρατικοί επιδεικνύουν έναν κάποιο αναβρασμό, έπειτα από μια ηχηρή ήττα στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια και μια νίκη με διαφορά μικρότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν στο Νιού Τζέρσεϊ. Όλα αυτά με φόντο τη μείωση της δημοτικότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει ένα ρεπουμπλικανικό κύμα και στοιχηματίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει 60 επιπλέον έδρες, από τις 213 που κατέχει σήμερα (έναντι 221 για τους δημοκρατικούς).
– Ένα Μουντιάλ στην έρημο –
Το Κατάρ θα φιλοξενήσει από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου το πρώτο Μουντιάλ που οργανώνεται στη Μέση Ανατολή, ελπίζοντας να αλλάξει την αμφιλεγόμενη εικόνα αυτού του μικρού, αλλά πλούσιου εμιράτου του Κόλπου που επένδυσε δισεκατομμύρια στον αθλητισμό.
Η Ντόχα αντιμετώπισε κατηγορίες για εξαγορά ψήφων αφού επελέγη το 2010 για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ και επικρίθηκε για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τους μετανάστες εργάτες, ιδιαίτερα αυτούς που κατασκεύασαν τα γήπεδα του Μουντιάλ.
Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που το Μουντιάλ θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθεί η αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού στο Κατάρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με βόμβες ή δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν ότι είτε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί είτε δευτερεύοντες δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Νησιά Τόνγκα: Σεισμός 7 βαθμών, κίνδυνος για τσουνάμ
Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι ως αποτέλεσμα του σεισμού στα νησιά Τόνγκα είναι πιθανό να προκληθούν εντός 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi