
Ρυθμίσεις οφειλών άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματοποίησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης από τον Ιούλιο του 2019 έως και το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, πάνω από 2.250 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για ρυθμίσεις μέσω του παλαιού νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν, εκτός από οφειλές, δάνεια, και οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν και η πανδημία ανέκοψε τον ρυθμό που αναμενόταν αναφορικά με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αρκετοί έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του προηγούμενου εξωδικαστικού μηχανισμού.
Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι πρώτες 24 ρυθμίσεις με βάση το νέο καθεστώς, οι οποίες περιλαμβάνουν κουρέματα οφειλών και αποπληρωμή με δόσεις ακόμα και σε διάστημα εικοσαετίας! Τη διαδικασία ένταξης έχουν ξεκινήσει άλλοι 36.000 οφειλέτες, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν «ανάσα».

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για όσους πληρούν τα κριτήρια γίνεται μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας που βασίζεται σε αλγόριθμο.
Απευθείας ρύθμιση
Μεγαλύτερος ωστόσο είναι ο αριθμός των οφειλετών που ρύθμισαν απευθείας με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 έως και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ρυθμίστηκαν συνολικά 563.823 δάνεια όλων των ειδών (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά). Τα περισσότερα δάνεια που ρυθμίστηκαν αφορούσαν την κατηγορία των στεγαστικών, με την αξία τους να φτάνει τα 13,6 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια – σχεδόν 61.000 δάνεια συνολικής αξίας 13 δισ. ευρώ -, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια που ρυθμίστηκαν ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ και συνολικά 303.226 δάνεια.
Την ίδια στιγμή, στις 5.378 είναι οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που πήραν νέες ημερομηνίες δικάσιμου και έχουν οριστεί και καταχωριστεί από τα ειρηνοδικεία. Ενώ από τις 49.031 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 15 Ιουλίου 2021 και αφορούσαν επαναπροσδιορισμό ημερομηνίας εκδίκασης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 38.298 και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.