
Την αισιοδοξία του ότι κατά τη διάρκεια του 2022 η πανδημία θα ελεγχθεί, εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα, μαζί με τα εμβόλια, συμβάλλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης, που θα οδηγήσει σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο 2022 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.
Ωστόσο, για το κύμα της παραλλαγής Όμικρον εξήγησε πως, παρά την φαινομενικά ηπιότερη νόσο που προκαλεί, θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας: «Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από τη νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως, θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι, παρά τη φοβερή διασπορά της Όμικρον, τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.
Ανέφερε δε ότι, από τα λίγα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική από μικρούς αριθμούς ασθενών, φαίνεται ότι όσοι νόσησαν με την παραλλαγή Όμικρον ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι. «Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που, παράλληλα με τον εμβολιασμό, μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό», συμπλήρωσε.
«Μέσα στο Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε στη συνέχεια ο καθηγητής, εκτιμώντας παράλληλα ότι μετά τον Ιανουάριο θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σχετικά με τα σχολεία, δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της Επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών, ωστόσο, προανήγγειλε αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. «Είδαμε τεράστια ποιοτική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία με τη δια ζώσης διδασκαλία. Θα δούμε τις προτάσεις της υποεπιτροπής. Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές, όπως επέκταση του τέστινγκ και στα εμβολιασμένα παιδιά».


Latest News

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ

Βρέθηκε η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής από το τηλεσκόπιο James Webb
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας γιγαντιαίος πλανήτης σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη έδωσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή

Οπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι - Σε ισχύ έκτακτα μέτρα
Με σχεδόν 100% πληρότητα αναχωρούν τα πλοία καθώς συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Γεμάτα και τα ΚΤΕΛ – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Τοπικές λασποβροχές και θερμοκρασίες έως 27 βαθμούς τη Μ. Πέμπτη
Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το Πάσχα – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Μαλδίβες: «Μπλόκο» σε είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του προέδρου της νησιωτικής χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου.

Τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικά στελέχη και οι… συμπτώσεις με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ
Όταν τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικούς που άσκησαν κριτική, εμμέσως αποκαλύπτουν σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό. Ο δικηγόρος που τα υπογράφει είχε δικηγορικό γραφείο μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη, και διαθέτει πλούσιο πορτφόλιο σε συμβάσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών προς φορείς του Δημοσίου.