
Για τους θιασώτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών δεν προμηνύουν ευχάριστα νέα. Τόσο η επικεφαλής της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θέτει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, όσο και ο εθνολαϊκιστής Ερίκ Ζεμούρ, νέος πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, φαίνεται να απειλούν το προβάδισμα του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που διεκδικεί την επανεκλογή του. Την αβεβαιότητα εντείνει η ελκυστική υποψηφιότητα της «Ρεπουμπλικανής» Βαλερί Πεκρές, που επίσης εδραιώνεται στην προτίμηση των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λεπέν δεν υποστηρίζει πλέον το Frexit, την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, προγραμματική θέση με την οποία είχε κατεβεί στις προεδρικές εκλογές του 2017. Εδώ και χρόνια επιχειρεί να κινηθεί προς μετριοπαθέστερες πολιτικές θέσεις, αποβλέποντας σε εκλογικά οφέλη. Για τον σκοπό αυτό δεν δίστασε να αλλάξει ακόμη και το όνομα του κόμματός της: το «Εθνικό Μέτωπο» (Front National) δίνει πλέον τη θέση του στον «Εθνικό Συναγερμό» (Rassemblement National). Ωστόσο η ίδια η Λεπέν επιδιώκει όλο και πιο συχνά τον συγχρωτισμό με ευρω-σκεπτικιστές πρωθυπουργούς εντός της ΕΕ, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός Ματέους Μοραβιέτσκι. Στόχος της είναι μία «Ευρώπη των Εθνών», όπως υποστηρίζει, στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις θα συνεργάζονται σε διακρατική βάση, εάν και όταν το κρίνουν απαραίτητο. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό γύρω στο 16-18%.
Τα «θολώνει» ο Ζεμούρ για την ΕΕ
Στο 13-14% των προτιμήσεων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή ο Ζεμούρ, ο οποίος φαίνεται να προσεγγιζει τη γραμμή των ευρω-σκεπτικιστών, αλλά κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του σε θέματα που αφορούν την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπερέχει του εθνικού δικαίου. Σε διαφορετική λογική κινείται η Πεκρές, η οποία δηλώνει κατ΄αρχήν φιλο-ευρωπαία και πρόθυμη να ενδυναμώσει τις κοινές πολιτικές της ΕΕ, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Πρόσφατα μάλιστα ο υφυπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων του Μακρόν, Κλεμάν Μπον, την κατηγόρησε ότι …αντιγράφει το πολιτικό πρόγραμμα του σημερινού προέδρου.
Κι όμως, ο Μακρόν παραμένει φαβορί
Το 2017 ο φιλο-ευρωπαίος Μακρόν είχε καταφέρει να εκλεγεί με την πρώτη προσπάθεια στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατάφερε να επισφραγίσει την επιτυχία του όταν ο κύριος αντίπαλός του, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, κατηγορήθηκε για σκανδαλώδη, εικονική απασχόληση της συζύγου του. Αλλά από την πρώτη στιγμή ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις, όπως οι βίαιες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και η καταδίκη συνεργάτη του για ξυλοδαρμό διαδηλωτή. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του να αλλάξει άρδην τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, ο Μακρόν δεν απέφυγε τις επικρίσεις για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησής του, αλλά και την προνομιακή μεταχείριση των ελίτ.
Από την άλλη πλευρά, η γαλλική Αριστερά δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας στις επικείμενες εκλογές. Οι υποψήφιοι της παράταξης περιορίζονται σε ποσοστά 5-10% στις δημοσκοπήσεις, ενώ απορρίπτουν και οι ίδιοι κάθε πιθανότητα συνεργασίας. Συνυπολογίζοντας όλα αυτα τα δεδομένα, φαβορί παραμένει ο Μακρόν, αν και μέχρι στιγμής τον υποστηρίζει ένα ποσοστό ψηφοφόρων που δεν ξεπερνά το 25%. Μάλλον απίθανη φαντάζει μία επανεκλογή από τον πρώτο γύρο. Εξίσου απίθανο θεωρείται ωστόσο να προσέλθουν οι Γάλλοι μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν Λεπέν ή Ζεμούρ στον δεύτερο γύρο. Πιο ρεαλιστική φαντάζει η επικράτηση ενός φιλο-ευρωπαίου υποψηφίου, όπως ο Μακρόν ή η Πεκρές.
Δοκιμή η γαλλική προεδρία στην ΕΕ
Προς το παρόν, από την 1η Ιανουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στις προτεραιότητές του περιλαμβάνονται η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη ζώνη Σένγκεν, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η συζήτηση για έναν κατώτατο μισθό στην ΕΕ, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας, καθώς και ένα οικονομικό New Deal για την Αφρική. «Η γαλλική προεδρία αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενόψει προεδρικών εκλογών θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα μέχρι τις αρχές Απριλίου», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o Σεμπαστιάν Μαϊγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.