Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ. Ό
Όπως ανακοινώθηκε, στις 29 & 30 Δεκεμβρίου 2021 δημοπρατήθηκαν τα έργα για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 4 πόλεις της Περιφέρειας Ηπείρου -τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα- συνολικού ύψους 29,1 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι πόλεις αυτές θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μικρής κλίμακας, την οποία η ΔΕΔΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
Αναλυτικά, οι νέοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για τα έργα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου προβλέπουν τα ακόλουθα:
1. Ιωάννινα: Το έργο αφορά στην κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Το έργο κατασκευής του δικτύου στα Ιωάννινα έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 9,7 εκατ. ευρώ).
2. Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα: Το έργο προβλέπει την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό κάθε πόλης. Η τροφοδότηση των πόλεων αυτών με φυσικό αέριο θα γίνει μέσω μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν σε σημεία πέριξ των πόλεων. Μέχρι το 2026 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 1.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Το έργο κατασκευής του δικτύου στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα έχει προϋπολογισμό 5,47 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 3,6 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών είναι ο ελάχιστος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, αυτή θα καλυφθεί πλήρως.
Εκτός των ανωτέρω διαγωνισμών που αφορούν στα κατασκευαστικά έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, δημοσιεύθηκαν επίσης οι διαγωνισμοί που αφορούν στις υπηρεσίες επίβλεψης, επιθεώρησης και διοίκησης των έργων, καθώς και στην προμήθεια υλικών. Εκκρεμεί μόνο η δημοπράτηση των διαγωνισμών για την προμήθεια των μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν στις παρυφές κάθε πόλης. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα δημοπρατηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, μετά την ολοκλήρωση των μελετών βασικού σχεδιασμού.
Ξεκινούν τα έργα σε Βέροια, Γιαννιτσά και Λιβαδειά
Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Λιβαδειά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ της ΔΕΔΑ και των αναδόχων εταιρειών.
Τα έργα αυτά προβλέπουν τα ακόλουθα:
1. Βέροια – Γιαννιτσά: Για την τροφοδότηση των δύο πόλεων με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) θα κατασκευαστούν 80 χιλιόμετρα δικτύου και υποδομές, ενώ θα γίνουν περισσότερες από 2.100 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2023. Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
2. Λιβαδειά: Το έργο είναι προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020». Προβλέπει την κατασκευή 57 νέων χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 1.200 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2023.
Προχωρούν τα έργα σε Αν. Μακεδονία-Θράκη
Στο μεταξύ, η υλοποίηση των μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ συνεχίζεται απρόσκοπτα σε άλλες πόλεις της χώρας. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών, ενώ το επόμενο 15πενθήμερο θα ξεκινήσει το έργο στην Ορεστιάδα.
Συνεχίζονται οι συνδέσεις στις άλλες πόλεις
Επίσης, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι συνδέσεις καταναλωτών στις Σέρρες, στο Κιλκίς και στην Κατερίνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Χαλκίδα, στη Θήβα και στη Λαμία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πέραν, όμως, του αναπτυξιακού έργου που υλοποιεί, η ΔΕΔΑ στέκεται με όλες της τις δυνάμεις αρωγός στις ανάγκες της κοινωνίας. Μέσα από δωρεά που πραγματοποίησε προς τον Σύλλογο Γυναικών Γλυφάδας με καρκίνο του μαστού «Μαζί για τη Ζωή», η ΔΕΔΑ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προσφέροντας το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 50 ευάλωτες οικογένειες.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία