Με μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα 26 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε την Παρασκευή και η τελευταία συνεδρίαση του έτους.
Ενός έτους που επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις στους επενδυτές με το γενικό πρόσταγμα να το δίνει η πανδημική κρίση και το τελικό πρόσημο να είναι θετικό, όχι μόνο σε ποσοτικούς όρους.
Ο Γενικός Δείκτης κατέληξε στις 893,34 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,29 %. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ετήσια κέρδη άγγιξαν το 10,43 %, με μέση αξία συναλλαγών τα 71 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με την περυσινή, κυρίως των πολλών ΑΜΚ που έλαβαν χώρα.
Οι 930 μονάδες παραμένουν το άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ατασικής φάσης, με τον στόχο στις 1040 να είναι ανοιχτός και τη βάση των 858-860 μονάδων να στέκει το σημαντικότερο οχυρό μας.
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του έτους ήταν η εκτενέστατη συσσώρευση 43 (!) εβδομάδων σε ένα στενό εύρος 100 μονάδων του ΓΔ και η τεραστίων διαστάσεων εισροή ποιοτικών κεφαλαίων στο οικονομικό σύστημα.
Όσον αφορά στο πρώτο, και αναγνωρίζοντας ότι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες αφενός υπεραπέδωσαν, αφετέρου κινήθηκαν επίμονα σε νέα ιστορικά επίπεδα, ο Δείκτης μας επιβαρύνθηκε από την άστατη συμπεριφορά κάποιων δεικτοβαρών εισηγμένων. Οι περισσότερες όμως, όχι μόνο έκλεισαν θετικές (115 έναντι μόλις 35 πτωτικών) αλλά και υπεραπέδωσαν σημαντικά καταγράφοντας μάλιστα ιστορικά ή πολυετή υψηλά.
Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο παραμένει το γεγονός ότι έχει στηθεί ένα σκηνικό που οδηγεί σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις, με την ελληνική οικονομία να έχει ισχυρές προοπτικές για περαιτέρω μεγέθυνση, αν και όχι τόσο επιθετική όπως η φετινή. Σε αυτό συνεπικουρεί η αθρόα συμμετοχή ξένων και ελληνικών κεφαλαίων σε κάθε χρηματιστηριακό γεγονός (ΑΜΚ, ομολογιακές εκδόσεις κ.α.).
Υπενθυμίζουμε ότι αντλήθηκαν 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισηγμένες, ένα μέγεθος που παράλληλα με την ανοδική κίνηση του 2021 εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 66, ήτοι το 37% του ΑΕΠ της χώρας.
Για τη συνέχεια, οι τέσσερις παράγοντες που επιβαρύνουν το ανοδικό σενάριο είναι η εξέλιξη στο μέτωπο του κορονοϊού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η επίδραση που θα έχουν τα μέτρα της Fed στον εγχώριο πληθωρισμό, η αβεβαιότητα ως προς την επερχόμενη ενεργειακή κρίση και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η κατάληξη του σήριαλ Ερντογάν.