Η πολυσυζητημένη αγορά της Νιούκαστλ από το Personal Investment Fund (PIF), τον κρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. H όρεξη του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που κυβερνά de facto τη χώρα και βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις, έχει ανοίξει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα των «International Business Times» πριν από λίγες μέρες, πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει την απόκτηση και της Ιντερ έναντι συνολικού τιμήματος 885 εκατ. ευρώ. Αλλα σενάρια τον θέλουν να ενδιαφέρεται και για τη Μαρσέιγ, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τον δρόμο που χάραξαν πριν από αυτόν άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Περσικού Κόλπου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Μάντσεστερ Σίτι και το Κατάρ με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Στρατηγική απόφαση

Οπότε το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί οι πάμπλουτοι άραβες εμίρηδες έχουν αποφασίσει να επενδύσουν πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ από κρατικά κεφάλαια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Διότι πρόκειται περί στρατηγικής απόφασης, το δίχως άλλο.

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο εκ πρώτης όψεως δείχνει. Πράγματι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διακινούνται τεράστια ποσά, πράγματι τα έσοδα από τις δραστηριότητες που το αφορούν είναι μεγάλα και δελεάζουν, όμως δεν είναι βέβαιο ότι όποιος ασχολείται μαζί του μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Τουλάχιστον όχι τέτοια που να δικαιολογούν «εισβολή» από τα πάμπλουτα αραβικά κράτη του Κόλπου. Αρα, γιατί;

Οικονομικός μετασχηματισμός

Μια εξήγηση δίνουν οι ίδιοι οι Αραβες. Λένε δηλαδή ότι επειδή κάποια στιγμή το πετρέλαιο θα τελειώσει, φροντίζουν από τώρα να κινήσουν τις διαδικασίες μετασχηματισμού των οικονομιών τους επενδύοντας σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Με την αγορά δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη αποκτούν επιρροή στους πολυάριθμους φιλάθλους τους, περιμένοντας στη συνέχεια αυτοί να αποτελέσουν τους επισκέπτες των εντυπωσιακών τουριστικών projects που υλοποιούν στις χώρες τους.

Είναι μια λογική εξήγηση αυτή, αλλά όχι αρκετή από μόνη της. Κι ίσως τελικά να ισχύει αυτό που συνόψισε ως συμπέρασμα η εφημερίδα «Indian Express» σε σχετική έρευνά της. «Τα πλούσια κράτη του Κόλπου χρειάζονται κύρος και η πολιτιστικά κυρίαρχη Δύση χρειάζεται χρήματα» έγραψε. Περιγράφοντας μια συναλλαγή συμφέρουσα και για τα δύο μέρη.

Το «ξέπλυμα» των αμαρτιών

Είναι γνωστό πως στο ευαίσθητο για τις δυτικές δημοκρατίες θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα κράτη του Περσικού δεν έχουν καθόλου καλές επιδόσεις. Συν τοις άλλοις, οι Σαουδάραβες έχουν κατηγορηθεί για την εμπλοκή τους στην 11η Σεπτεμβρίου και το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί μέσα από τις τράπεζές του τζιχαντιστές. Το ποδόσφαιρο, ως λαοφιλές σπορ, προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «ξεπλύνουν» τις αμαρτίες τους και να βελτιώσουν το προφίλ τους. Αγοράζοντας δημοφιλείς ομάδες με εκατομμύρια οπαδούς όχι μόνο στις χώρες προέλευσής τους, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, και κάνοντάς τες πανίσχυρες με πολλές και ακριβοπληρωμένες μεταγραφές, μεταστρέφουν σε σημαντικό βαθμό το εις βάρος τους κλίμα και φτιάχνουν μια πιο ανθρώπινη εικόνα για τα καθεστώτα τους.

Στη Δύση, από την άλλη πλευρά, για να λειτουργήσει εύρυθμα το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, απαιτεί τεράστιες επενδύσεις κεφαλαίων σαν κι αυτά που υπάρχουν άφθονα στις χώρες του Περσικού Κόλπου…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας  με την FIFPRO Europe
Business of Sport |

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe

Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.