H επέλαση της Όμικρον, η οποία συνιστά μακράν το πιο μεταδοτικό από τα στελέχη του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει προβληματισμό αναφορικά με την πιθανότητα να δούμε επιτέλους την πανδημία να καταλαγιάζει ή ιδανικά να τερματίζεται μέσα στο 2022. Παράλληλα, ωστόσο, σύμφωνα με editorial των «Financial Times» υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια υγεία, την ευρύτερη κοινωνία και την οικονομία θα ξεθωριάσει φέτος, αν βέβαια κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές ακολουθήσουν τις απαραίτητες πολιτικές κι αν φυσικά ο ιός συνεχίσει να εξελίσσεται με τον τρόπο που οι περισσότεροι επιστήμονες προβλέπουν.
Μέσα στο κλίμα αυτό έχει φουντώσει η διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν πως η εμφάνιση νέων παθογόνων τείνουν να προκαλούν πιο ήπια νόσηση όσο ο καιρός περνάει και αυτούς που θεωρούν πως μια τέτοια πορεία μπορεί να αποδεχτεί πιο επικίνδυνη, οδηγώντας σε πιο δυσμενείς συνέπειες.
Η απλή λογική λέει, πάντως, πως η μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του ιού και του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων, είτε μέσα από τον εμβολιασμό είτε μέσω της νόσησης, σημαίνει πως όλο και περισσότερος κόσμος θα αποκτήσει κάποια φυσική προστασία και ανοσία έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων, βελτιώνοντας έτσι τις συνολικές προοπτικές για την πορεία της πανδημίας.
Προτεραιότητα ο εμβολιασμός
Επομένως πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο συνολικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
Δυστυχώς βέβαια η ανισότητα στους εμβολιασμούς δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη, με μόλις το 10% του πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες να έχει λάβει μόλις την πρώτη δόση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την ώρα που στα προηγμένα κράτη «τρέχουν» οι ενισχυτικές τρίτες δόσεις και συζητείται ήδη και η τέταρτη.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, με την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων να πλησιάζει με τη νέα χρονιά τις 1,5 δισ. δόσεις το μήνα, υπάρχει επάρκεια ώστε να συνεχιστούν μεν τα ενισχυτικά προγράμματα, αλλά να υπάρχει φέτος και υψηλότερη προμήθεια προς τις φτωχότερες χώρες.
Αν και οι προηγμένες βιομηχανικά χώρες δικαιολογούνται να θέλουν να προστατέψουν τους πληθυσμούς τους με ενισχυτικές δόσεις και να διευρύνουν τους εμβολιασμούς και στα παιδιά, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πως θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τον κόσμο κάθε τέσσερις με έξι μήνες για πολύ καιρό ακόμη δεδομένης και της εμφάνισης νέων στελεχών. Θα πρέπει να βασιστούμε και στο χτίσιμο ανοσίας μέσα από τους τακτικούς ετήσιους εμβολιασμούς, ιδανικά με νέας γενιάς σκευάσματα που θα είναι πιο αποτελεσματικά έναντι μιας μεγάλης βεντάλιας νέων στελεχών αλλά και την παρατεταμένη έκθεση μας σε αυτό που, αργά ή γρήγορα, θα εξελιχτεί σε ενδημική νόσηση.
Νέα εμβόλια
Υπό την έννοια αυτή, οι FT προτάσσουν την ανάγκη, κυβερνήσεις και θεσμικοί παράγοντες να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα συμπληρώσουν το δυοπώλιο που απολαμβάνουν σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμοι οι Moderna και Pfizer/BioNTech μέσα από τα σκευάσματα mRNA. Την ίδια ώρα θα πρέπει να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων αντιικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για όσους έχουν νοσήσει.
Τέλος, μια ακόμη ζωτική ανάγκη έχει να κάνει με την ενίσχυση της διάγνωσης και της επιτήρησης, κάτι που αφορά από τη διασφάλιση μεγαλύτερης διανομής και επάρκειας τεστ κορωνοϊού έως τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρου εντοπισμού νέων στελεχών.
Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα είναι ένα: Οι όποιες ισχνές πιθανότητες είχαμε στις αρχές του 2020 να εξαλείψουμε την Covid-19 έχουν πλήρως εξανεμιστεί. Έκτοτε οι προσπάθειες για την διαχείριση της πανδημίας έχουν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Η συνολική ζημιά, στη σωματική και ψυχική υγεία, την κοινωνική συνοχή και την παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ μεγάλη. Φέτος, λοιπόν, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τις αντοχές της, ώστε να μάθει να ζει με τον Sars-Cov-2 και τις μεταλλάξεις του, με ένα τρόπο που θα προκαλεί όσο το δυνατόν μικρότερη διαταραχή, αλλά θα συνεχίζει να προστατεύει περισσότερο τους πιο ευάλωτους.
Latest News
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.