H επέλαση της Όμικρον, η οποία συνιστά μακράν το πιο μεταδοτικό από τα στελέχη του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει προβληματισμό αναφορικά με την πιθανότητα να δούμε επιτέλους την πανδημία να καταλαγιάζει ή ιδανικά να τερματίζεται μέσα στο 2022. Παράλληλα, ωστόσο, σύμφωνα με editorial των «Financial Times» υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια υγεία, την ευρύτερη κοινωνία και την οικονομία θα ξεθωριάσει φέτος, αν βέβαια κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές ακολουθήσουν τις απαραίτητες πολιτικές κι αν φυσικά ο ιός συνεχίσει να εξελίσσεται με τον τρόπο που οι περισσότεροι επιστήμονες προβλέπουν.
Μέσα στο κλίμα αυτό έχει φουντώσει η διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν πως η εμφάνιση νέων παθογόνων τείνουν να προκαλούν πιο ήπια νόσηση όσο ο καιρός περνάει και αυτούς που θεωρούν πως μια τέτοια πορεία μπορεί να αποδεχτεί πιο επικίνδυνη, οδηγώντας σε πιο δυσμενείς συνέπειες.
Η απλή λογική λέει, πάντως, πως η μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του ιού και του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων, είτε μέσα από τον εμβολιασμό είτε μέσω της νόσησης, σημαίνει πως όλο και περισσότερος κόσμος θα αποκτήσει κάποια φυσική προστασία και ανοσία έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων, βελτιώνοντας έτσι τις συνολικές προοπτικές για την πορεία της πανδημίας.
Προτεραιότητα ο εμβολιασμός
Επομένως πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο συνολικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
Δυστυχώς βέβαια η ανισότητα στους εμβολιασμούς δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη, με μόλις το 10% του πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες να έχει λάβει μόλις την πρώτη δόση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την ώρα που στα προηγμένα κράτη «τρέχουν» οι ενισχυτικές τρίτες δόσεις και συζητείται ήδη και η τέταρτη.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, με την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων να πλησιάζει με τη νέα χρονιά τις 1,5 δισ. δόσεις το μήνα, υπάρχει επάρκεια ώστε να συνεχιστούν μεν τα ενισχυτικά προγράμματα, αλλά να υπάρχει φέτος και υψηλότερη προμήθεια προς τις φτωχότερες χώρες.
Αν και οι προηγμένες βιομηχανικά χώρες δικαιολογούνται να θέλουν να προστατέψουν τους πληθυσμούς τους με ενισχυτικές δόσεις και να διευρύνουν τους εμβολιασμούς και στα παιδιά, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πως θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τον κόσμο κάθε τέσσερις με έξι μήνες για πολύ καιρό ακόμη δεδομένης και της εμφάνισης νέων στελεχών. Θα πρέπει να βασιστούμε και στο χτίσιμο ανοσίας μέσα από τους τακτικούς ετήσιους εμβολιασμούς, ιδανικά με νέας γενιάς σκευάσματα που θα είναι πιο αποτελεσματικά έναντι μιας μεγάλης βεντάλιας νέων στελεχών αλλά και την παρατεταμένη έκθεση μας σε αυτό που, αργά ή γρήγορα, θα εξελιχτεί σε ενδημική νόσηση.
Νέα εμβόλια
Υπό την έννοια αυτή, οι FT προτάσσουν την ανάγκη, κυβερνήσεις και θεσμικοί παράγοντες να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα συμπληρώσουν το δυοπώλιο που απολαμβάνουν σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμοι οι Moderna και Pfizer/BioNTech μέσα από τα σκευάσματα mRNA. Την ίδια ώρα θα πρέπει να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων αντιικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για όσους έχουν νοσήσει.
Τέλος, μια ακόμη ζωτική ανάγκη έχει να κάνει με την ενίσχυση της διάγνωσης και της επιτήρησης, κάτι που αφορά από τη διασφάλιση μεγαλύτερης διανομής και επάρκειας τεστ κορωνοϊού έως τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρου εντοπισμού νέων στελεχών.
Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα είναι ένα: Οι όποιες ισχνές πιθανότητες είχαμε στις αρχές του 2020 να εξαλείψουμε την Covid-19 έχουν πλήρως εξανεμιστεί. Έκτοτε οι προσπάθειες για την διαχείριση της πανδημίας έχουν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Η συνολική ζημιά, στη σωματική και ψυχική υγεία, την κοινωνική συνοχή και την παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ μεγάλη. Φέτος, λοιπόν, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τις αντοχές της, ώστε να μάθει να ζει με τον Sars-Cov-2 και τις μεταλλάξεις του, με ένα τρόπο που θα προκαλεί όσο το δυνατόν μικρότερη διαταραχή, αλλά θα συνεχίζει να προστατεύει περισσότερο τους πιο ευάλωτους.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους