Στη σκιά της Όμικρον και της ενεργειακής κρίσης πραγματοποιούνται οι συσκέψεις σε κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο με τη δίδυμη απειλή να αποτελεί καταλύτη για την λήψη νέων έκτακτων οικονομικών μέτρων.
Αρχικώς η κυβέρνηση αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει την Τετάρτη -και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- το πακέτο οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αφορά τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.
Στοχευμένες επιδοτήσεις
Πλέον δεν θα ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που είχαν εφαρμοστεί έως και τον Δεκέμβριο. Μπαίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε εφαρμογή ένας μηχανισμός στοχευμένων επιδοτήσεων, με κριτήρια τα οποία πρόκειται να αποσαφηνιστούν εντός της εβδομάδας. Πηγές τονίζουν πως θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τους πιο ευάλωτους. Στόχος είναι να απορροφηθεί το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος και αναμένεται ότι θα υπάρξει καταρχήν στήριξη στην κύρια κατοικία.
Παράλληλα, μετά το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα -με κύρια στόχευση την προστασία των εργαζομένων (αναστολές συμβάσεων κ.λπ.) έπειτα από τους έκτακτους περιορισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση- έπονται και νέες δέσμες αναλόγως των εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο, οι οποίες θα αφορούν πληττόμενους κλάδους.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει πως στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15%–20% αυξήσεις μάξιμουμ. Για το φυσικό αέριο σημείωσε ότι οι λογαριασμοί που θα έρθουν από εδώ και πέρα και αφορούν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η έκπτωση είναι 15% και από τον Δεκέμβριο θα είναι 40%. Σημείωσε επίσης πως είναι γεγονός ότι« δεχόμαστε εισηγήσεις, και εξετάζουμε σενάρια, γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι (…) να στηρίξουμε καταρχήν την κύρια κατοικία, έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μην μείνουν παγωμένα μέσα στο χειμώνα».
Ο Κώστας Σκρέκας αποσαφήνισε ακόμα ότι «οποιαδήποτε στήριξη στις επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρουμε την έγκριση γιατί ειδάλλως είναι παράνομη». «Στόχος μας να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης», διαβεβαίωσε.
Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας – Οι συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών
Αγορά, επιχειρήσεις (κυρίως σε ψυχαγωγία και τουρισμό), αλλά και εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο μήνα που θα κριθεί από την πορεία της υγειονομικών δεικτών και ως εκ τούτου στην ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν διαφαίνεται προς το παρόν η άμεση συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων. Το βλέμμα να είναι στη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κατά την οποία θα συζητηθεί και το θέμα του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.
Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και τα οικονομικά μέτρα θα προσαρμόζονται αναλόγως των αναγκών που επιβάλλουν οι εξελίξεις. Στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις και προτάσεις όπως οι παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, το «κούρεμα» των επιστρεπτέων προκαταβολών και ενοικίων. Οι όποιες αποφάσεις αναμένονται να ανακοινώνονται σταδιακά και σε πρώτη πρώτη φάση στόχευση είναι τα άμεσα μέτρα στήριξης σε πληττόμενους κλάδους και εργαζομένους εφόσον υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι επικεντρωμένοι στις «τρομακτικές» εξελίξεις που τείνουν να προκαλέσουν τα υγειονομικά δεδομένα απλώνοντας στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο είναι η ακρίβεια και επιπτώσεις σε κατανάλωση και τζίρους επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που επιβάλλει η υγειονομική κρίση.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων επιφέρει αναπόφευκτα διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις -και ειδικά επαγγελματίες στον κλάδο της ψυχαγωγίας και του τουρισμού- παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις κυβερνητικές κινήσεις ενόσω καλπάζει η μετάλλαξη Όμικρον.
Ο κόκκινος συναγερμός λόγω της υψηλής αβεβαιότητας έχει ηχήσει στο οικονομικό επιτελείο υπό το φόβο μάλιστα να «κόψει» ενδεχομένως από τις προοπτικές του 2022 (προβλέψεις για ανάπτυξη 4,5%). Προς ώρας δεν μπορεί να υπολογιστεί ο βαθμός των επιπτώσεων στην οικονομία και ως εκ τούτου το κόστος. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ετοιμοπόλεμο και καταγράφει τα δεδομένα αποκτώντας μία πιο σαφή εικόνα εντός δύο εβδομάδων όταν θα έχουν φανεί οι ανάγκες στην οικονομία. Το ειδικό κρατικό αποθεματικό Covid εξάλλου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και -αναλόγως των εξελίξεων- ίσως απαιτηθεί αύξησή του και στροφή στο ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι περί των 32 δισ. ευρώ.
Ο αστάθμητος παράγοντας των μεταλλάξεων και της παρούσας Όμικρον έχει τοποθετήσει τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου σε κατάσταση εγρήγορσης με την ελπίδα όμως ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα θα περιορίσουν την απειλή τους επόμενους μήνες. «Κάθε μήνας που κόβει από την πορεία του 2022 έχει σημασία»,τονίζουν παράγοντες και το βλέμμα είναι στα έσοδα των επόμενων μηνών και αν θα συνεχιστεί η μέχρι στιγμής θετική εικόνα.
Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των παρεμβάσεων κατά της πανδημίας την περίοδο 2020-2022 ανέρχεται σε 43,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,9 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022. Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 31,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,0 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 15,8 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022.
Latest News
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοδος 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού το 2024
Χατζηδάκης: Οι αλλαγές που κάναμε βελτίωσαν σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό