
Το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών που πυροδότησε ντόμινο προβλημάτων σε δεκάδες κλάδους και βιομηχανίες ήταν από τις μεγάλες οικονομικές ειδήσεις του 2021. Με το σύνολο των αναλυτών να συμφωνεί πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε τη φετινή χρονιά, πιθανότατα ούτε και την επόμενη, κρατώντας «σφιχτά» τη ροή της προσφοράς και ανεβάζοντας συνεχώς τις τιμές, το βέβαιο είναι πως οι εταιρείες του κλάδου έχουν μπροστά τους μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρής κερδοφορίας.
Πραγματικά, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, τα έσοδα των εταιρειών μικροτσίπ έχουν τα φόντα να «πιάσουν» το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, μέσα στο 2022, για πρώτη φορά στα χρονικά.
Πέραν αυτού το 2022 αναμένεται να σηματοδοτήσει και ένα ακόμη ρεκόρ: για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο κλάδος ετοιμάζεται να «γιορτάσει» την τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων πωλήσεων, κάτι που παραπέμπει σε μια σπάνια αναπτυξιακή διάρκεια.
Σημείο κλειδί βέβαια για την πορεία αυτή στάθηκε η πανδημία, που όσο καταστροφική κι αν ήταν για την ανθρώπινη ζωή και την παγκόσμια οικονομία, έφερε μια πρωτοφανή άνθιση της κατανάλωσης στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, με αποτέλεσμα η ζήτηση για μικροτσίπ από τις βιομηχανίες να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η αυξημένη ζήτηση σε ένα διάστημα δύσκολο για την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διασφάλιση πρώτων υλών, οδήγησε σε ελλείψεις που με τη σειρά τους ώθησαν ανοδικά τις τιμές.
Δεδομένου πως τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκτιμάται πως επίσης θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και μέχρι τα μέσα του 2023, οι εταιρείες μικροτσίπ δεν έχουν λόγο να πιστεύουν πως οι ούριοι άνεμοι που πνέουν στον κλάδο θα καταλαγιάσουν σύντομα. Με τις παραγγελίες να έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται και τη ζήτηση να διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, οι περισσότερες εταιρείες βλέπουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους να μοιάζει διασφαλισμένη για τουλάχιστον μέχρι το 2025!
Ουσιαστικά ο μόνος… πονοκέφαλος για τις εταιρείες του κλάδου είναι να βρουν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή τους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο. Αν και η πρόθεση πολλών χωρών να επενδύσουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών τους (τάση που βλέπουμε κυρίως σε συλλογικό επίπεδο στην Ε.Ε.) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή με την δρομολόγηση επιπλέον (και κρατικών) κονδυλίων για την δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής.


Latest News

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη