Είναι η ώρα του μικρού απολογισμού και της διαμόρφωσης των προσδοκιών για τον καινούργιο χρόνο. Στον επιδημιολογικό τομέα (με την παγκόσμια εμβολιαστική καθυστέρηση που παράγει μεταλλάξεις) φαίνεται ότι ο COVID αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον εαυτό του! Αφού κάθε κρούσμα αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα περιστατικά τότε, με 20.000-30.000 κρούσματα, ο ίδιος ο COVID έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση ανοσοποίησης της κοινότητας περιμένοντας, με αγωνία, να δούμε το τίμημα σε νοσηλείες και θανάτους. Αυτά, θα καθορίσουν τις επιπτώσεις στο ΕΣΥ και κατ’ επέκταση στην οικονομία εάν δεν προλάβουν τα φάρμακα.
Εάν δεν αποφασίσουμε να μειωθεί η παραγωγική δραστηριότητα, εάν δεν περιοριστεί η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, και στον τουρισμό, τότε οι προσδοκίες για το 2022 θα μας φέρουν σ’ έναν ρυθμό μεγέθυνσης 4%-6% για πρώτη φορά πάνω από τις υπερδεκαετείς απώλειές μας. Ο άνθρωπος λοιπόν είναι ένα πολύ σκληρό ον. Μαθαίνει να ζει και να λειτουργεί σε κάθε νέο περιβάλλον. Ισως με μάσκες, ίσως με τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, αλλά πάντως ζει. Η ζήτηση εργασίας αυξάνεται. Ομως χρειάζονται καινούργιες ικανότητες για να δουλεύεις από απόσταση. Ακόμα και να αγοράζεις από απόσταση χρειάζονται ικανότητες και από πλευράς ζήτησης και από πλευράς προσφοράς. Η ανεργία θα συμπιεστεί αλλά αυτό έχει τα όριά της λόγω έλλειψης δεξιοτήτων.
Το επενδυτικό κενό που αποδυναμώνει την ελληνική οικονομία εδώ και μία δεκαετία, για πρώτη φορά, θα αρχίσει να κλείνει υποβοηθούμενο κυρίως από τις επενδύσεις στον δημόσιο τομέα. Οι εξαγωγές, μεσαίου τεχνολογικού βαθμού ανάπτυξης, με ευρεία αγροτική βάση αλλά και με μεταλλευτικά προϊόντα (που βρίσκονται σε ανοδικό κύκλο τιμών) θα συνεχίσουν να βοηθούν, ανεπηρέαστες από την αναταραχή στις διεθνείς γραμμές παραγωγής που έτσι κι αλλιώς θα αρχίσει να ομαλοποιείται. Το τραπεζικό σύστημα ξαναγυρνά στην κανονικότητά του.
Το διαθέσιμο εισόδημα ήδη έχει αρχίσει να βελτιώνεται και θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το 2022. Στον πιο δύσκολο τομέα των δημοσιονομικών, με την προσδοκώμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και τη συνεχή υποστήριξη της ΕΚΤ, θα μειωθούν τα πρωτογενή και εθνικά ελλείμματα ακόμα και με κάποιες πρόσθετες δημοσιονομικές ενισχύσεις.
Η δύσκολη γεωστρατηγική ατμόσφαιρα (Ελλάδας, Τουρκίας) θα συνεχίσει να υπάρχει παρ’ όλο που προς το παρόν τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) σταθεροποιούν την Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να απειλούν (α’ εξάμηνο του 2022) για να απομειωθούν στη συνέχεια. Μαζί με τη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων διαμορφώνουν ένα δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον.
Στον πολιτισμικό τομέα η ελληνική (και ευρωπαϊκή) κοινωνία απομακρύνεται από τον εύκολο λαϊκισμό και αναζητεί πολιτικές και κοινωνικές λύσεις με διάρκεια, στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικότερου κράτους, παράλληλα με διάθεση αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης. Η απαρίθμηση όμως των θετικών και αρνητικών πλευρών της πραγματικότητας του 2022 έχει έναν κοινό παρονομαστή: ένα περιβάλλον με δυσκολότερες επιχειρηματικές και ατομικές αποφάσεις για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια στην κανονικότητα που επιθυμούμε απαιτείται σκέψη σε εγρήγορση.
Latest News
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις
Ευκαιρία για την Ινδία η επιστροφή Τραμπ
Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας προσφέρει πολλά αμοιβαία οφέλη