
Το σχέδιό της για φθηνό «πράσινο» ρεύμα αρχίζει να ξεδιπλώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η διοίκηση του Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς εξετάζει νέες παρεμβάσεις ώστε, παράλληλα με την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με εγγυημένες ταρίφες, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, να ανοίξει και η αγορά των διμερών συμβολαίων προμήθειας «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement – PPAs).
Ειδικότερα, ενόψει και του πρώτου διαγωνισμού για χερσαίους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς (υπό το νέο καθεστώς στήριξης ΑΠΕ που ενέκρινε η Κομισιόν έως το 2025), ο οποίος πιθανώς θα διεξαχθεί τον Μάρτιο, η ΡΑΕ ανέθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες στην σκανδιναβικών συμφερόντων εταιρεία συμβούλων AFRY (πρώην Pöyry)- μελέτη η οποία θα προτείνει μια νέα «αρχιτεκτονική» στις ανταγωνιστικές διαδικασίες ώστε εκτός από τη διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης των έργων να προωθείται και η λειτουργία τους πέρα από την προστασία των εγγυημένων τιμών.
Το γενικό σκεπτικό θα είναι οι σταθμοί ΑΠΕ να «κλειδώνουν» τιμές αναφοράς για ένα μέρος της ισχύος που θα δημοπρατείται. Για το υπόλοιπο ποσοστό, τα έργα θα πρέπει να λειτουργήσουν εκτός εγγυημένων τιμών, με όρους αγοράς, προσφέροντας την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια με PPAs ή στην προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (όταν αυτή λειτουργήσει). Αυτό θα αφορά τους επενδυτές που θα «κατεβαίνουν» στους διαγωνισμούς με περισσότερα από ένα μεγάλα έργα ΑΠΕ και όχι τους μικρούς «παίκτες» που θα συμμετέχουν με ένα μικρό έργο.
Το που θα μπει ο… πήχης θα καθοριστεί από την μελέτη που έχει αναθέσει η ΡΑΕ. Παράλληλα, θα τεθούν και δικλείδες ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, εάν διαπιστωθεί αθέτηση των δεσμεύσεων μπορεί οι επενδυτές να χάνουν τους όρους σύνδεσης των έργων ΑΠΕ με το δίκτυο ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά η μελέτη υποδείξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, η ΡΑΕ θα το εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι ο επόμενος διαγωνισμός της ΡΑΕ για έργα ΑΠΕ θα αφορά τουλάχιστον 600 MW (μεγαβάτ), ενώ εντός του έτους, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών θα κατακυρώσουν τιμές αναφοράς σταθμοί ΑΠΕ ενός γιγαβάτ (GW). Σύμφωνα με το νέο σχήμαπου έχει εγκριθεί από την ΕΕ έως το 2025, προϋπολογισμού 2,27 δισ. ευρώ, θα υπαχθούν σε λειτουργική ενίσχυση σταθμοί ΑΠΕ 4,2 γιγαβάτ.
Παράλληλα, με την προοπτική προώθησης των PPAs μέσω των διαγωνισμών ΑΠΕ, η οποία εξετάζεται από την μελετητική εταιρεία AFRY, η ΡΑΕ αποφάσισε ότι από φέτος οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ενέργειας (πλην της ΔΕΗ) θα μπορούν να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση δίχως όριο (μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο για το ένα πέμπτο των πωλήσεών τους), περιορίζοντας την έκθεσή τους στις πιο ασταθείς τιμές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει και φέτος να καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών της με οικονομικά ανταγωνιστική ηλεκτροπαραγωγή εκτός των αγορών του Χρηματιστηρίου, μέσω σύναψης συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι τα διμερή συμβόλαια -είτε ενδοεταιρικά όταν οι σταθμοί ΑΠΕ αναπτύσσονται από μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους είτε με τρίτες εταιρείες, οι οποίες αναζητούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για καθαρή ενέργεια, με φθηνότερες τιμές- υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη το 2021, σε σύγκριση με το 2020, καθώς εξασφαλίζουν σταθερότητα των τιμών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε το κόστος του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.


Latest News

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW