
Στη συνέχιση της λίαν επικερδούς συνεργασίας τους συμφώνησαν Pfizer και BioNTech με επόμενο βήμα τη σύμπραξη των δυνάμεων τους σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου τύπου mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Pfizer θα συνεισφέρει στην έρευνα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτύξει για τα αντιγόνα, ενώ η γερμανική βιοτεχνολογική θα παρέχει την αποκλειστική της Messenger RNA τεχνολογία. Μάλιστα στόχος είναι να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες για το νέο εμβόλιο ήδη μέσα στο δεύτερο μισό του 2022.
Πέραν του επιστημονικού κομματιού, οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν το κόστος της ανάπτυξης του εμβολίου και τα κέρδη που θα προκύψουν.
Σε πρώτη φάση, η Pfizer θα καταβάλει στην BioNTech μια προκαταβολή ύψους 225 εκατ. δολαρίων, από τα οποία τα 75 εκατ. δολάρια θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε επενδύσεις, ενώ θα έχει μερίδιο στα μελλοντικά κέρδη. Αντιστοίχως η γερμανική εταιρεία θα καταβάλει 25 εκατ. δολάρια στην Pfizer για την τεχνολογία αντιγόνων.
Ο αμερικανικός κολοσσός θα διατηρήσει τα εμπορικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στις περισσότερες χώρες διεθνώς με εξαίρεση μια σειρά κρατών όπως η Γερμανία, η Τουρκία και έτερες αναπτυσσόμενες αγορές, στις οποίες θα έχει τα εμπορικά δικαιώματα η BioNTech.
Εφόσον οι προσπάθειες τους στεφθούν από επιτυχία καταλήγοντας στη δημιουργία ενός νέου εμβολίου, αυτό θα αποτελεί τον κυριότερο ανταγωνιστή του Shingrix, ήτοι του εμβολίου δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η GlaxoSmithKline και το οποίο έλαβε έγκριση από το FDA, το 2017. To συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποφέρει έκτοτε στη βρετανική φαρμακευτική σημαντικά κέρδη που μόνο το 2020 ανήλθαν σε δύο δισ. στερλίνες.
Ο έρπητας ζωστήρα είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό VZV, ο οποίος προκαλεί επίσης την ανεμοβλογιά. Πρόκειται για μια επώδυνη συνήθως νόσος με δερματικές και όχι μόνο εκφάνσεις, η οποία πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Μόνο στις ΗΠΑ ένα στα τρία άτομα μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα στη ζωή του, ενώ περίπου ένα εκατ. άτομα νοσούν κάθε χρόνο.


Latest News
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων