
Δύο σενάρια για αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους εξετάζει η Διυπουργική Επιτροπή σύμφωνα με γνωμοδότησή της.
Ειδικότερα στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται συγκεκριμένα κριτήρια αυξάνοντας το ποσό του επιδόματος από τα 150 ευρώ στα 170 ή στα 180 ευρώ, ενώ υπάρχει αναδιάρθρωση των δικαιούχων καθώς μειώνονται οι κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 πήρε η κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που αφορά το νέο πλαίσιο για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Οι παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φέρουν αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αφού αρκετοί θα δουν το επίδομα που λαμβάνουν να περικόπτεται, κάποιοι λίγοι να μηδενίζεται, άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ κάποιοι θα λάβουν αυξημένο συγκριτικά με σήμερα.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της σχετικής Επιτροπής.
Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή δύο μήνες από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής. Μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου αυτού.
Το πρώτο σενάριο
Ειδικότερα με το πρώτο σενάριο οι πέντε κατηγορίες του επιδόματος συγχωνεύονται σε τρεις.
Η Επιτροπή αποδέχθηκε ότι η διαφορετικότητα του εύρους της βαθμολογίας των κατηγοριών δικαιολογείται απολύτως από τη μη γραμμικότητα της κλίμακας βαθμολόγησης, η οποία δικαιολογεί μεγαλύτερο εύρος στην υψηλότερη κατηγορία.
Με το σενάριο αυτό υπάρχει ανακατανομή των δικαιούχων ανάμεσα στις κατηγορίες του επιδόματος, με αποτέλεσμα στην πρώτη κατηγορία να εντάσσεται πλέον περίπου το 54% των δικαιούχων του επιδόματος (14% επί του συνόλου).
Το γεγονός αυτό δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για αναπροσαρμογή του ύψους του επιδόματος, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η σημαντικότητα της μεταρρύθμισης και να αμβλυνθούν τυχόν μισθολογικές επιπτώσεις.
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 170 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 100 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και 70 ευρώ για την τρίτη.
Το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής του συγκεκριμένου σεναρίου ανέρχεται στο ποσό των 176 εκατ. ευρώ περίπου, πλέον εργοδοτικών εισφορών.
Ποιοι κερδίζουν
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, κερδισμένοι θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως:
♦ οδοκαθαριστές,
♦ ηλεκτρολόγοι εναερίτες,
♦ υδραυλικοί αποχέτευσης,
♦ εργάτες αποχέτευσης,
♦ εργάτες ασφαλτικών έργων,
♦ εργάτες δημοτικών νεκροταφείων,
♦ εργάτες καθαριότητας απορριμματοφόρων,
♦ συνοδοί απορριμματοφόρων,
οι οποίοι θα λάβουν το ανώτερο επίδομα, ήτοι 170 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο
Στο δεύτερο σενάριο οι πέντε κατηγορίες του επιδόματος συγχωνεύονται σε τέσσερις.
Από το δεύτερο σενάριο κερδισμένοι είναι οι υδραυλικοί αποχέτευσης, εργάτες ασφαλτικών έργων, εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων, εργάτες καθαριότητας εξωτερικών χώρων, οι οποίοι προτείνεται να λάβουν 180 ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως και σύμφωνα με τη βαθμολόγηση της Επιτροπής θα λάβουν επίδομα της τάξης των 70 ευρώ.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σύμφωνα με πληροφορίες καθαρίστριες σχολείων, εργάτες οικοδόμοι, εργάτες κήπου, βοηθοί υδραυλικοί κ.ά.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Δημοσίου. Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών βρίσκονται οι γιατροί και όσοι εργάζονται σε οργανωμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή βαθμού, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχουν ενταχθεί παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη ειδικότητα στον ιδιωτικό τομέα είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ.
Επίσης, οδηγοί, βοηθοί ασθενοφόρων, διασώστες, φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένα παραϊατρικά επαγγέλματα.


Latest News

ΓΣΕΒΕΕ: «Όχι» στην παραχώρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου που αφορά την δυνατότητα παραχώρησης της διαχείριση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ

Τριετής κλαδική σύμβαση με αυξήσεις κοντά στο 12% στις τράπεζες
Τι περιλαμβάνει η νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων - Μισός μισθός ετήσιο μπόνους για όλους τους υπαλλήλους όταν η τράπεζα μοιράζει μέρισμα

ΕΦΚΑ: Ποιοι διατηρούν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση έως την 1η Μαρτίου 2026
Τι γίνεται με όσους έχουν οφειλές, ποιοι λαμβάνουν την παροχή κατ’ εξαίρεση

ΕΦΚΑ: Ενεργοποίηση νέων κωδικών πληρωμής εργοδοτικών εισφορών
Από τις 7 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αντικατάστασης των υφιστάμενων κωδικών πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών ανακοινώνει ο ΕΦΚΑ

ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις συγκεκριμένες θέσεις

Διπλάσιες οι καταγγελίες βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε μια τριετία [έκθεση]
Εντός του 2024 σημειώθηκε υπερτριπλασιασμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως δείχνει η Επιθεώρηση Εργασίας

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες