Η συνολική κλειδωμένη αξία (TVL) στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) ‘Osmosis’, το οποίο αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος του Cosmos (ATOM), ξεπέρασε σήμερα τα $1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με την πλατφόρμα αναλύσεων DeFi Llama.
Η παραπάνω επιτυχία αποτελεί απόρροια της ταχείας ανάπτυξης που έχει δει το DEX την τελευταία εβδομάδα. Την ώρα της καταγραφής, το TVL στο Osmosis έχει αυξηθεί κατά 7,77% σε 24 ώρες και κατά 33,74% μέσα σε 7 μέρες.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Osmosis έχει πετύχει μαζική εισροή νέων κεφαλαίων. Το TVL μπορεί να αυξηθεί με δύο τρόπους: είτε οι χρήστες προσθέτουν tokens στην πλατφόρμα, είτε αυξάνεται η τιμή των ήδη κλειδωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Ταυτόχρονα, το Osmosis κατέγραψε προσωπικό ρεκόρ ως προς τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, φτάνοντας τα $95,5 εκατομμύρια σε 24 ώρες, ενώ το governance token της, το OSMO σημείωσε το νέο ιστορικό υψηλό των $7,84.
Τι είναι το Osmosis?
Το Osmosis είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα market maker – παρόμοιο με το Uniswap του Ethereum ή το PancakeSwap του Binance Smart Chain – που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση (ανταλλαγή) διάφορων token μέσω δεξαμενών ρευστότητας (liquidity pools) που παρέχονται από τους χρήστες. Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα διεκπεραιώνει συναλλαγές χωρίς κεντρικούς μεσάζοντες (αποκεντρωμένο).
Το DEX βασίζεται στο δικό του πρωτόκολλο blockchain proof-of-stake (PoS), το οποίο, με τη σειρά του, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τη μηχανή Tendermint – ένα βασικό συστατικό του οικοσυστήματος Cosmos. Το Osmosis επιτρέπει επίσης σε άλλα δίκτυα να διασυνδέονται μέσω του πρωτοκόλλου Inter-Blockchain Communication (IBC).
Τι είναι το TVL?
Το TVL (Total Value Locked/ συνολική κλειδωμέμη αξία) είναι μια μέτρηση που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα συνδυασμένη τιμή όλων των token που είναι κλειδωμένα σε οποιαδήποτε δεδομένη πλατφόρμα. Όταν πρόκειται για PoS DEX, συνήθως περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που οι χρήστες επιλέγουν είτε να κάνουν staking (και να βοηθήσουν στη διατήρηση του δικτύου), είτε να κλειδώσουν σε ομάδες ρευστότητας (για να διευκολύνουν τις συναλλαγές).
Στα κλασικά αποκεντρωμένα συστήματα οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν είτε τον ρόλο του Staker, είτε του παρόχου ρευστότητας, ώστε να λαμβάνουν αντίστοιχες παθητικές αποδόσεις στις συμμετοχές τους. Αυτό δεν συμβαίνει με το Osmosis.
Το DEX πρωτοστάτησε στη λεγόμενη λειτουργία «υπερρευστού staking» που επιτρέπει στους κατόχους του OSMO να κάνουν staking και να παρέχουν ρευστότητα ταυτόχρονα και χωρίς οποιεσδήποτε αντισταθμίσεις δικτύου.
Το Ίδρυμα Osmosis
Η ταχεία ανάπτυξη του DEX έρχεται μετά την πώληση token αξίας $21 εκατομμυρίων που έκλεισε το Ίδρυμα Osmosis στις 21 Οκτωβρίου.
Ο Charlie Noyes, επενδυτικός συνεργάτης της Paradigm είχε δηλώσει την περίοδο εκείνη: «Το Osmosis είναι η πρώτη μας επένδυση AMM εκτός του οικοσυστήματος Ethereum. Η κυκλοφορία του IBC, του πρωτοκόλλου διαλειτουργικότητας πολλαπλών αλυσίδων της Cosmos, ξεκίνησε μια έκρηξη δραστηριότητας και πειραματισμού προγραμματιστών από την Κάμπρια. Το Osmosis είναι το φυσικό κέντρο βάρους για τη ρευστότητα στο αναδυόμενο οικοσύστημα DeFi του Cosmos.»
Latest News
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Κάτω από τα 98.000 δολάρια υποχωρεί το bitcoin
H άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ασκεί πίεση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου
Σκαρφαλώνει πάνω από τα 100.000 δολάρια το Bitcoin
Το Bitcoin ανακτά τη δυναμική του με την επικύρωση της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ
Το ETF bitcoin της BlackRock σπάει όλα τα ρεκόρ - Το χρυσό ντεμπούτο
Μέσα σε 11 μήνες εξελίχθηκε σε ένα μεγαθήριο με αξία περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια
«Βλέπει» και πάλι τα 100.000 δολάρια το Bitcoin - Γιατί είναι κρίσιμη η Παρασκευή
Η ανακοίνωση ότι η MicroStrategy θα εκδώσει περισσότερες μετοχές για να αγοράσει περισσότερο Bitcoin ωθεί προς τα πάνω τις τιμές
Σε διπλό κλοιό οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων - Τα βασικά σενάρια αλλαγών και φορολόγησης
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η αρμόδια επιτροπή - Κερδίζει έδαφος η φορολόγηση της υπεραξίας με 15% στα κρυπτονομίσματα