
Ο επιθετικός τόνος της Federal Reserve σχετικά με τον ρυθμό της νομισματικής της πολιτικής δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες πλέον “συμμετέχουν” στο παγκόσμιο sell off που πυροδοτήθηκε από τη Wall Street.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,2%, με όλους τους κλάδους να είναι σε αρνητικό έδαφος. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,91% στις 7.448 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 1,09% στις 16.094 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,62% στις 7.256 μονάδες.
Τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), έδειξαν ότι η Fed ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείονται και να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά, εντός του έτους. Ουσιαστικά, αυτό που έδειξαν τα πρακτικά είναι ότι η Fed πιθανόν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική στρατηγική, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ένα ακόμη κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές παγκοσμίως, όχι μόνο στις ΗΠΑ, με πολλά και μεγάλα χαρτοφυλάκια να επιστρέφουν στα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως γίνεται παραδοσιακά σε περιόδους μείωσης της ρευστότητας στην οικονομία.
Βουτιά στην Ασία
Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς έλαβαν τη σκυτάλη της πτώσης από τη Wall Street, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έχασε 2,88% για να κλείσει στις 28.487,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 2,07% στις 1.997,01 μονάδες. Ισχυρές απώλειες και στην Αυστραλία, καθώς ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 2,74% στις 7.358,30 μονάδες, με τις μετοχές της Afterpay να υποχωρούν σχεδόν κατά 11%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,14%, λαμβάνοντας κάποιες στηρίξεις από τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Η μετοχή της China Evergrande Group αυξήθηκε σχεδόν κατά 2%, μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι η εταιρεία θα επιδιώξει εξάμηνη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση πληρωμών για τα ομόλογα της.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε κατά 0,25% χαμηλότερα στις 3.586,08 μονάδες ενώ ο Shenzhen διολίσθησε 0,663% στις 14.429,51 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε 1,13%, κλείνοντας στις 2.920,53 μονάδες.
Αυτό που επισήμαναν αρκετοί αναλυτές ήταν το γεγονός ότι τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), έδειξαν ότι η Fed ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείονται και να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά, εντός του έτους.
Στη δίνη και τα κρυπτονομίσματα
Ισχυρές απώλειες σημειώνουν σήμερα και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, καθώς αδυνατούν να διαφοροποιηθούν από το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε ο επιθετικός τόνος σύσφιγξης της πολιτικής από τη Federal Reserve, όπως αποκαλύφθηκε και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.
Ειδικότερα, το Bitcoin υποχωρεί λίγο κάτω από τα 43.200 δολάρια, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 7%, ενώ λίγο νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στα 42.503,88 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Το Ether υποχωρεί σχεδόν 10% στα 3.452,58 δολάρια.
Το sell off των κρυπτονομισμάτων έρχεται μετά την ισχυρή πτώση των αγορών, μετά τη δημοσίευση πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, στα οποία η κεντρική τράπεζα φάνηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Περιουσιακά στοιχεία ανάπτυξης, όπως οι μετοχές τεχνολογίας τείνουν να επηρεάζονται αρνητικά όταν τα επιτόκια αυξάνονται, καθώς τα μελλοντικά κέρδη γίνονται λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές όταν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Αυτή η προοπτική επηρεάζει και τα κρυπτονομίσματα, τα οποία θεωρούνται ως περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.


Latest News

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό

Με πτώση άνω του 1% αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,99% στις 38.753 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,13% στις 5.223 μονάδες

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Μην πυροβολείτε το δολάριο - Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί το sell off στα αμερικάνικα assets
Ο απερίσκεπτος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ αύξησε τους δασμούς κατά περίπου δέκα φορές και δημιούργησε οικονομική αβεβαιότητα

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο - Το παράδοξο με την αγορά ομολόγων
Η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές

Στον «ζωολογικό κήπο» των αγορών... Οι μονόκεροι, η Χρυσομαλλούσα και ο μωβ σκίουρος
Ταύροι και αρκούδες, περιστέρια και γεράκια είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που περιγράφουν τις αγορές

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, υπό μεγάλη πίεση ο Nikkei
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι