Ένα χαμηλής έντασης «διπλωματικό» τρόπον τινά επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προκλήθηκε με φόντο τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε σχέση με τις τιμές των PCR (μοριακών) τεστ και την αξιοπιστία των φθηνότερων τεστ.

Με αφορμή την επιβολή πλαφόν στην Ελλάδα από τα 60 ευρώ στα 47 ευρώ και τη σύγκρισή τους με την κατά πολύ χαμηλότερη τιμή τους στην Κύπρο (20-25 ευρώ) ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας εξέδωσε ανακοίνωση για το κόστος και την αξιοπιστία των εξετάσεων PCR και Rapid test.

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στη χώρα μας και το κόστος τους, το Υπουργείο Υγείας -τονίζει ο κ. Χατζηπαντέλας- διευκρινίζει τα ακόλουθα:

»1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

»2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

»3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».

Της ανακοίνωσης του Κύπριου υπουργού Υγείας  προηγήθηκε η παρέμβαση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου που ζητούσε από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα αλλά και το Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντήσουν στα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε προσβολή προς την Κύπρο τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης νωρίτερα είχε υπερασπιστεί το πλαφόν στα 47 ευρώ που κοστίζει πλέον ένα PCR, και υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, οτι είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ.

Απαντώντας στον δημοσιογράφο που υπογράμμισε πως η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20 ευρώ -50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Μετά την αντίδραση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter επανήλθε λέγοντας πως «τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία