Πολλοί μιλούν, αλλά λίγοι γνωρίζουν για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα ευρείας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των ενδιαφερόμενων που μπορεί να συνεισφέρουν στη μετάβαση της χώρας προς μια κυκλική οικονομία, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ο βαθμός ενημέρωσής τους είναι χαμηλός (16%), πολύ χαμηλός (6%) ή μέτριος (29%).
Το ερωτηματολόγιο απάντησε το 33,3% των δήμων της χώρας (ήτοι 111 ΟΤΑ Α΄ Βαθμού), 10 από τις 13 Περιφέρειες, 9 αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ, 16 ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), 13 φορείς εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, 17 επιχειρηματικοί φορείς, 50 βιομηχανίες και άλλοι παραγωγικοί φορείς, 26 επιστημονικοί, εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς, φορείς καταναλωτών, χρηματοπιστωτικοί και ασφαλιστικοί φορείς, ΜΚΟ κ.ά.
Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με 18 εταίρους και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από το Πράσινο Ταμείο.
Oι πλέον ενημερωμένοι
Από τους παραγωγικούς ‐ κλαδικούς φορείς, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πλέον ενημερωμένοι ήταν ο κλάδος ανακύκλωσης – ανάκτησης και ο βιομηχανικός κλάδος, ενώ για την πλειονότητα των συμμετεχόντων φορέων του αγροτικού, τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου προκύπτει ότι οι γνώσεις τους για την κυκλική οικονομία έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ως γενική διαπίστωση, το επίπεδο ενημέρωσης των μεμονωμένων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν κατά κανόνα μικρότερο από αυτό που καταγράφεται για τους συλλογικούς φορείς.
Για τις άλλες επιμέρους κατηγορίες φορέων, σημαντικό ποσοστό χαμηλής ή πολύ χαμηλής ενημέρωσης διαφαίνεται για τους συμμετέχοντες των φορέων αποχέτευσης. Ανάγκη ενίσχυσης της πληροφόρησής τους σχετικά με την κυκλική οικονομία διαφαίνεται ότι έχουν περισσότερο οι δήμοι, οι Περιφέρειες και οι αναπτυξιακές εταιρείες. Αντίθετα, οι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ενημέρωσης, σχετικά μεγαλύτερο από εκείνο των φορέων εκπαίδευσης.
Οι σημαντικότερες αδυναμίες
Γενικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, τα διοικητικά εμπόδια και η καταναλωτική συμπεριφορά θεωρούνται οι πλέον σημαντικές αδυναμίες για τη μετάβαση της χώρας προς μια κυκλική οικονομία. Άλλα σημαντικά ζητήματα που αναφέρονται είναι τα οικονομικά και νομοθετικά εμπόδια, αλλά και οι δυσκολίες στη χωροθέτηση των απαραίτητων υποδομών.
Στις κύριες προτεραιότητες για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας επισημαίνονται η διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής που προωθεί επενδύσεις και η αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων καθώς και η παροχή κινήτρων για τον επανασχεδιασμό προϊόντων στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας. Άλλες βασικές προτεραιότητες για τους φορείς είναι η διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου για τομείς προτεραιότητας, η εφαρμογή κριτηρίων στη χρηματοδότηση έργων, οι στοχευμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης, αλλά και η ενίσχυση της αγοράς επανάχρησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών.
Ο πρωταρχικός στόχος
Πρωταρχικός στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι η μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και της παραγωγής αποβλήτων, η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των πόρων και η μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον απώτερο στόχο μιας οικονομίας κλιματικά ουδέτερης με μηδενική ρύπανση και χωρίς αποκλεισμούς, βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η κυκλική οικονομία έχει κεντρικό ρόλο στη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Έναν από τους βασικούς άξονες εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας αποτελεί ο τομέας των αποβλήτων. Άλλωστε και το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυκλική Οικονομία έχει ως σύνθημα «Λιγότερα απόβλητα, μεγαλύτερη αξία» και επικεντρώνεται στην αποσύνδεση της παραγωγής αποβλήτων από την οικονομική ανάπτυξη, στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και στην ανάπτυξη της αγοράς δευτερογενών πρώτων υλών για να επιτευχθεί η κυκλική χρήση υλικών.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»