Η πανδημία έφερε ανατροπές στην κατάταξη των βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Το 2020, οι δραστηριότητες «Δημόσιας Διοίκησης, Άμυνας, Εκπαίδευσης, Ανθρώπινης Υγείας και Κοινωνικές Υπηρεσίας» έγιναν οι πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).
Αυτές οι δραστηριότητες αντιπροσώπευαν το 19,8% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (Gross Value Added) της ΕΕ, ξεπερνώντας τη «Βιομηχανία (εκτός των Κατασκευών)» (19,5%) και τις «Δραστηριότητες Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Μεταφορών, Φιλοξενίας και Εστίασης» (17,9%).
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι λιγότερο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην ΕΕ ήταν η «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία» (1,8%), ακολουθούμενες από τις «Τέχνες, Ψυχαγωγία και Αναψυχή, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, οικογενειακές δραστηριότητες και δραστηριότητες οργανισμών και φορέων Τρίτων Χωρών» (3,0%).
Συγκρίνοντας τα μερίδια της ΑΠΑ το 2020 με το 2019, το «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Μεταφορές, Φιλοξενία και Εστίαση» δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα (από 19,3% το 2019 σε 17,9% το 2020, -1,4 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησε στην πτώση η «Βιομηχανία (εκτός Κατασκευών)» (από 19,9% σε 19,5%, -0,4 π.μ.) και «Τέχνες, Ψυχαγωγία και Αναψυχή, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, οικογενειακές δραστηριότητες και δραστηριότητες οργανισμών και φορέων Τρίτων Χωρών» (από 3,3% σε 3,0%, -0,3 π.μ.).
Αντίθετα, το ποσοστό της ΑΠΑ που παράγεται από «Δραστηριότητες Δημόσιας Διοίκησης, Άμυνας, Εκπαίδευσης, Ανθρώπινης Υγείας και Κοινωνικές Υπηρεσίες» αυξήθηκε από 18,7% το 2019 σε 19,8% το 2020 (+1,1 π.μ.). Ακολούθησαν οι «Δραστηριότητες Ακίνητης Περιουσίας» (από 10,8% σε 11,3%, +0,5 π.μ.) και η «Πληροφορική και Επικοινωνίες» (από 5,1% σε 5,5%, +0,4 ποσοστιαίες μονάδες).
Σε πραγματικούς όρους, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που παρήχθη από τις οικονομικές δραστηριότητες στην ΕΕ το 2020 ήταν 5,9% χαμηλότερη από το 2019.
Η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα το 2020 ήταν ο κλάδος «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Μεταφορές, Φιλοξενία και Εστίαση» με ποσοστό συμμετοχής 23,1% έναντι 27,6% το 2019, ακολουθούμενος από τις δραστηριότητες «Δημόσιας Διοίκησης, Άμυνας, Εκπαίδευσης, Ανθρώπινης Υγείας και Κοινωνικές Υπηρεσίες» με 22,3% από 19,9% το 2019 και το real estate με 17,5% από 16,2% ένα χρόνο πριν.
Η βιομηχανία στην Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως προς την συνεισφορά της στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία με 14,2%.
Latest News
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα