«Γιατί τόσοι πολλοί εμβολιασμένοι άνθρωποι κολλάνε κορωνοϊό τον τελευταίο καιρό;» διερωτώνται αρκετοί το τελευταίο διάστημα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει την επέλαση της και στη χώρα μας δίνοντας πρωτοφανείς αριθμούς κρουσμάτων.
Οι ειδικοί, που από την αρχή προειδοποίησαν για ιλιγγιώδη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, εξηγούν ότι αυτό οφείλεται σε σειρά παραγόντων, με πρώτον και κυριότερο την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον.
Η χρονική στιγμή της εμφάνισή της, σε περίοδο εορτών και διακοπών, με τις συναντήσεις των ανθρώπων να πληθαίνουν, έπαιξε επίσης ρόλο, ενώ άμοιροι ευθυνών για τις τραγικές εξελίξεις δεν είναι ούτε οι ανεμβολίαστοι, ούτε όμως και η εντελώς λανθασμένη πεποίθηση πολλών εμβολιασμένων ότι το εμβόλιο τους κάνει άτρωτους απέναντι στον επικίνδυνο ιό και τις παραλλαγές του.
Η παρανόηση
Οι άνθρωποι μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπλοκάρουν εντελώς τη μόλυνση, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, λέει ο Λούις Μάνσκι, ερευνητής ιών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Και τα εμβόλια εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους σε αυτό το μέτωπο, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.
Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna ή μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρή νόσηση από την Ομικρον.
Αν και αυτές οι αρχικές δόσεις δεν είναι αρκετά ικανές για τον αποκλεισμό της λοίμωξης από την Ομικρον, οι ενισχυτικές – ιδιαίτερα με τα εμβόλια Pfizer και Moderna – αυξάνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, βοηθώντας στην αποτροπή της μόλυνσης.
Πιο εύκολο οι ανεμβολίαστοι να μολύνουν εμβολιασμένους
Όπως αναφέρει η Associated Press, η Ομικρον φαίνεται να αναπαράγεται πολύ πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές. Και αν τα μολυσμένα άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την μεταδώσουν σε άλλους, ειδικά σε μη εμβολιασμένους.
Οι εμβολιασμένοι μολύνονται και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα
Τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται είναι πιο πιθανό να έχουν ήπια συμπτώματα, εάν έχουν, καθώς τα εμβόλια ενεργοποιούν πολλαπλές άμυνες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για την Ομικρον να τις ξεπεράσει όλες.
Οι συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς δεν έχουν αλλάξει.
Οι γιατροί λένε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε τα πλήθη, να εμβολιαζόμαστε και κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις.
Τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πάντα τον ιό
Παρόλο τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πάντα τον ιό, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να παραμείνουμε ζωντανοί και μακριά από το νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα η ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον έχει ανοίξει τη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν χρειάζεται και τέταρτη δόση.
Ήδη το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μελέτες και τα πρώτα στοιχεία είναι αρκετά θετικά.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 προκαλεί πενταπλασιασμό των αντισωμάτων μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας πως πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης.
Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για την τέταρτη δόση του εμβολίου
«Μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, ξέρουμε με έναν υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας ότι η τέταρτη δόση είναι ασφαλής», δήλωσε ο Μπένετ στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, στο οποίο χορηγείται δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίων, στο πλαίσιο μιας δοκιμής μεταξύ του προσωπικού του, εν μέσω μιας αύξησης των μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα.
«Η δεύτερη είδηση: Γνωρίζουμε ότι μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση μιας τέταρτης δόσης, βλέπουμε πενταπλάσια αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων στο πρόσωπο που εμβολιάσθηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Το πιθανότερο είναι πως αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση της δράσης του κατά της μόλυνσης και… της νοσηλείας και των (σοβαρών) συμπτωμάτων», δήλωσε ο Μπένετ μιλώντας στα αγγλικά.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μελέτη των αποτελεσμάτων των εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς είναι η χώρα που προχώρησε ταχύτερα στους εμβολιασμούς με δύο δόσεις σ’ έναν ευρύτερο πληθυσμό πριν από ένα χρόνο και μία από τις πρώτες που χορήγησε τρίτες, ενισχυτικές δόσεις. Τώρα χορηγεί τέταρτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ