
Με την ισχυρή συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επάνοδο των αγοραστών από την εορταστική ραστώνη (όπως έδειξε και ο τζίρος), το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει θετικά σήμερα, απορροφώντας μάλιστα και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ του ταμπλό του.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 906,48 μονάδες, με τον τζίρο να έχει βελτιωθεί αισθητά από τα επίπεδα των αρχών της εβδομάδας, καθώς ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5%, ενώ η απόδοση του τραπεζικού δείκτη έφτασε το 3,67%.
Πολύτιμη η τραπεζική συνδρομή
Πολύτιμες οι τραπεζικές βοήθειες που έλαβε σήμερα η αγορά, καθώς όχι μόνο έδωσαν το σύνθημα ότι ο κλάδος – σηματωρός βγαίνει από την συσσώρευση του Δεκεμβρίου, αλλά και ότι θα στηρίξει την αγορά σε μια περίοδο που οι αναταράξεις διεθνώς είναι έντονες. Επίσης, θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν προσανατολίζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στην κοινότητα, επηρεάζοντας και την οικονομική δραστηριότητα, επομένως η αγορά αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τα επίπεδα ρίσκου στα χαρτοφυλάκια της.
Επίσης, υποστηρικτικές είναι και οι πολιτικές στους καταναλωτές, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ένα ακόμη μέτρο στήριξης λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, εξέλιξη που μπορεί να ανακόψει πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Άλλωστε η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κεντρικό επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος φέτος, λόγω των αναμενόμενων ισχυρών επιπέδων ανάπτυξης.
Ο δρόμος προς τις 930 μονάδες
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γενικός δείκτης παραμένει στο κανάλι προς τις 930 μονάδες, το οποίο θα αναιρεθεί εάν το κλίμα από τις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να είναι αρνητικό. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες στην αγορά που θεώρησαν ότι η χθεσινή αργία στο ΧΑ βοήθησε την εγχώρια αγορά ώστε να μην ανέβει κι αυτή στο παγκόσμιο κύμα πιέσεων που προκάλεσαν τα πρακτικά της Fed. Διότι, ακόμη και οι πιο ισχυρές αγορές χτες δέχτηκαν τις αναταράξεις από τον επιθετικό τόνο περί σύσφιξης της πολιτικής, μιας από τις μεγαλύτερες κεντρικές (αν όχι η μεγαλύτερη) τράπεζες του πλανήτη.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,43%, με τις Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη 2,52% και 2,40% αντίστοιχα. Αλλά είχαν “απέναντι” το -2,15% της Jumbo, αλλά και τις άνω του 1% απώλειες σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Ελλάκτωρ.


Latest News

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη