![Εξαγωγές οπωροκηπευτικών – Μειωμένη παραγωγή, αυξημένο κόστος, έλλειψη χεριών βάζουν εμπόδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/oranges-g52afd97a3_1920.jpg)
Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών -τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας- σε συνδυασμό με το αυξημένο μεταφορικό κόστος λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα και στους ναύλους, δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική πορεία των οπωροκηπευτικών της εποχής.
Αυτό τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων. Μέχρι και σήμερα 7 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί εξαγωγές 29.910 τόνων, μειωμένες κατά 25,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επισημαίνεται, δε, ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 21.123 τόνους, εκ των οποίων 16.979 από Βόρεια Μακεδονία. Ο σύνδεσμος εφιστά την προσοχή για περιπτώσεις εισαγόμενων μήλων με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Όσον αφορά τα ακτινίδια, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, όταν ξεκίνησαν οι εξαγωγές με τις πρώιμες ποικιλίες -επισήμως- μέχρι και σήμερα 7 Ιανουαρίου 2022, οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση, αφορούσαν 96.265 τόνους αυξημένες κατά 8,2%. Από αυτές τις ποσότητες, προς τρίτες χώρες κατευθύνθηκαν 25.581 τόνοι ήτοι 26,6% του συνόλου, έναντι 23.008 τόνων αντίστοιχα πέρσι.
Τέλος, συνεχίζεται η εξαγωγή πορτοκαλιών η οποία μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος.
Η πρωτόγνωρη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο. Για τα πορτοκάλια και τη νέα χρονιά η ροή εξαγωγών και η ζήτηση είναι χαμηλές, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο αφενός λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων στην Ευρώπη, αφετέρου λόγω υπερπροσφοράς και σε χαμηλές τιμές τουρκικών προϊόντων στα Βαλκάνια. Για τα μανταρίνια η ζήτηση δίνει σημάδια σταθερότητας.
Αρνητικός ο απολογισμός για το σταφύλι
Στο μεταξύ, η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 60.928 τόνους, μειωμένη κατά 16%. Η καμπάνια των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε και η αξιολόγησή της ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες, αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών προς ποικιλίες που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προτιμήσεις της αγοράς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν