O υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ Μάρτι Γουόλς πέρασε το 2021 επισκεπτόμενος 30 πολιτείες και 60 πόλεις, προκειμένου -όπως είπε- να γνωρίσει τον μέσο αμερικανό εργαζόμενο εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Και όπως συνοψίζει το Yahoo Finance, κατέληξε σε τρία συμπεράσματα.

Πρώτον, οι εργαζόμενοι έχουν πολλές ανησυχίες στο μυαλό τους.

«Μία ανησυχία είναι σίγουρα η φροντίδα των παιδιών. Υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες σε αυτή τη χώρα που ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη παιδικής μέριμνας και το κόστος της παιδικής φροντίδας» δήλωσε ο Γουόλς στο Yahoo Finance Live .

«Το δεύτερο θέμα που άκουσα αρκετά συχνά είναι ο ίδιος ο ιός. Το τρίτο θέμα είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε δουλειές και δεν βγάζουν αρκετά χρήματα για να μεγαλώσουν μια οικογένεια, να στηρίξουν μια οικογένεια και αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη εργατικού δυναμικού».

Κατόπιν αυτού, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, περισσότερο ενισχύουν, παρά αμβλύνουν τις ανησυχίες των εργαζομένων.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 199.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ λιγότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για κέρδη 450.000. Και σημείωσε τον δωδέκατο συνεχόμενο μήνα αύξησης της απασχόλησης.

Ένα «φωτεινό σημείο» τουλάχιστον, από την πλευρά των εργαζομένων, ήταν οι μέσες ωριαίες αποδοχές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,7% τον μήνα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 4,2%.
Οικονομολόγοι είπαν στο Yahoo Finance Live ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας μπορεί να σηματοδοτούν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση στις προσλήψεις λόγω της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον που πλήττει τη ζήτηση.

«Τον Ιανουάριο περιμένω σταθεροποίηση ή μείωση στις προσλήψεις απλώς και μόνο λόγω της Όμικρον. Μπορούμε να δούμε πόσοι άνθρωποι δεν εργάζονται. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της RSM, Τζόζεφ Μπρουσουέλας .

Οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, νέα αύξηση καταγράφεται στους μισθούς.

Τα νέα αυτά στοιχεία, επιτείνουν το ήδη δύσκολο περιβάλλον προσλήψεων στη χώρα, το οποία καθιστά δύσκολη την κάλυψη της ζήτησης εν μέσω της επίμονης πανδημίας.

Η αύξηση κατά 199.000 στις μη γεωργικές μισθοδοσίες τον περασμένο μήνα ακολούθησε την αναθεωρημένη άνοδο κατά 249.000 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9% ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή