Στο νέο αυτό πακέτο – το τρίτο κατά σειρά- φιγουράρουν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις από όλους τους πυλώνες όπως είναι τα «πράσινα» ταξί (επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά), μια δέσμη επενδύσεων στην ανάπτυξη και στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος στην οποία κεντρικό ρόλο έχει η αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, η προώθηση ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος ανάλυσης δεξιοτήτων, συμβουλευτικής, κατάρτισης και επανακατάρτισης για εύρεση εργασίας παρέχοντας κατάλληλες δεξιότητες (γλωσσομάθεια, τεχνικές επαγγελματικές δεξιότητες και βασικές ψηφιακές δεξιότητες), στον πληθυσμό των προσφύγων έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ομαλής ένταξης στις τοπικές κοινωνίες.
Βεβαίως, ο κατάλογος δεν εξαντλείται και χρειάζεται χρόνος για τη μελέτη του κάθε έργου, της κάθε μεταρρύθμισης ή επένδυσης.
Έργα και Αριθμοί: Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα πακέτα – το πρώτο τον Ιούλιο και το δεύτερο τον Οκτώβριο του 2021- περιλάμβαναν 48 έργα (12 και 36) συνολικού προϋπολογισμού 2,76 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,42 συν 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ). Άρα, συνυπολογιζόμενου και του 3ου πακέτου ο αριθμός των εγκεκριμένων έργων ξεπερνά τα 100 (103 για την ακρίβεια) και ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,26 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη τριάδα των χωρών που πήραν την έγκριση της Κομισιόν για το πρόγραμμά, η οποία και έλαβε το ποσό της προκαταβολής ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές βασίζονται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης έως το 2026.
H πρώτη δόση: Προ ημερών και λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των οροσήμων εντός του Δεκεμβρίου του 2021 υπέβαλε το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης από τις διαδοχικές δόσεις. Το ποσό της πρώτης δόσης είναι προσδιορισμένο σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αναμένεται διαθέσιμο από τον προσεχή Μάρτιο.
Η Λεπτομέρεια
Μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της… Η Ιταλία είναι η 4η κατά σειρά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέβαλε και εκείνη αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Ιταλία ήρθε να πλαισιώσει την τριάδα Ισπανίας- Γαλλίας και Ελλάδας και δυναμώσει έτι περαιτέρω τον πυλώνα του ευρωπαϊκού Νότου που έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις για την κατεύθυνση που θα πρέπει να δοθεί στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για παράδειγμα, οι πολιτικές ηγεσίες αυτών των 4 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα ήταν θετικές σε μια προοπτική μετεξέλιξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ένα μόνιμο εργαλείο.
Μια επίκαιρη συνέντευξη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 15 Δεκεμβρίου 2021 μιλώντας στους δημοσιογράφους Nicole Bastian και Gerd Höhler της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt είχε δηλώσει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι θετικό το γεγονός ότι στη Γερμανία είναι πλέον σαφές ότι έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά μας και έχουμε υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να βιώσουμε ξανά μια κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή που ζήσαμε. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Lindner να το αναγνωρίζει αυτό. Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ». Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να επισημάνει και τα εξής: «Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο -είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε».
Μηνύματα από το μέλλον: Από την άκρως επίκαιρη συνέντευξη του πρωθυπουργού αναδημοσιεύουμε εδώ (πηγή: www.primeminister.gr) ένα αποκαλυπτικών διαθέσεων και προσεγγίσεων απόσπασμα:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνομιλώ συχνά με τον Πρόεδρο Macron και τον Πρωθυπουργό Draghi. H δική μου οπτική είναι ότι είμαστε μια ομάδα χωρών που μοιράζονται κοινές αντιλήψεις. Χώρες -και τουλάχιστον για την Ελλάδα θα μπορούσα να το πω αυτό- που θεωρήθηκε ότι αδυνατούσαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις αλλά τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.
Handelsblatt: Ωστόσο η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακόμα με σκεπτικισμό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το γνωρίζω. Το διαπιστώσαμε αυτό και στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την πανδημία. Πολλοί εκπρόσωποι των χωρών του Βορρά μπορεί να σκέφτηκαν τότε: «Γιατί να δώσουμε χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους; Οι πολιτικοί θα τα ξοδέψουν σε επιδοτήσεις για να εκλεγούν». Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό κάνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σωστό τρόπο, τότε είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό.
Handelsblatt: Πιστεύετε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξελιχθεί σε μόνιμο εργαλείο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή θα ήταν η εκτίμηση μου. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να χρηματοδοτούμε κρίσιμης σημασίας επενδύσεις για το μέλλον της ΕΕ με ευνοϊκούς όρους.
Handelsblatt: Αυτό το βλέπουν διαφορετικά στη Γερμανία ή στις σκανδιναβικές χώρες. Το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται ένα εφάπαξ εργαλείο για τη διαχείριση κρίσης. Γιατί να αλλάξει αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε μπροστά μας τρία με τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν με τρόπο σοφό, ειδικά στις χώρες του Νότου στις οποίες αναλογούν σημαντικά ποσά. Αυτή είναι η λυδία λίθος. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε τη συζήτηση για ένα μόνιμο εργαλείο.
Handelsblatt: Τι επενδύσεις έχετε κατά νου όσον αφορά ένα (ενδεχόμενο) μόνιμο κοινό ταμείο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα από όλα, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Οι απαραίτητες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες των επιμέρους κρατών.
Latest News
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη