Πριν από κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τους για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.
Έκτοτε, μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου.
Όμως η πιο αινιγματική μελέτη του 2021 προήλθε από τα Κέντρα για τον Έλεγχο Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, φέρνοντας στο φως και ένα πιο… ιδιαίτερο εύρημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC όσοι έκαναν τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna έχουν κατά δύο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν… από οτιδήποτε, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Η μελέτη
Τα αποτελέσματα ήταν το λιγότερο παράξενα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η κλίμακα της μελέτης, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα ιατρικά ιστορικά πάνω από 11 εκατομμυρίων Αμερικανών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν το δείγμα της έρευνας από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, καταγράφοντας όλους τους θανάτους και τα αίτιά τους. Σε αυτό το διάστημα, περίπου έξι εκατομμύρια από τα άτομα του δείγματος εμβολιάστηκαν από κορωνοϊό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαχωρίσουν εκείνους που έτυχε να πεθάνουν αφότου έκαναν το εμβόλιο από εκείνους που έτυχε να πεθάνουν όντες ανεμβολίαστοι.
Η έρευνα έδειξε ότι, αφαιρώντας τους θανάτους από κορωνοϊό και ελέγχοντας παραμέτρους όπως το φύλο και η ηλικία, οι εμβολιασμένοι είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να…. παραμείνουν ζωντανοί.
Εκείνοι που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna είχαν μέση θνητότητα για αιτίες πέραν του κορωνοϊού περίπου 0,35 ανά 100 ανθρωποέτη, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου τρεις έως τέσσερις στους 1.000 αναμενόταν να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο.
Για τους ανεμβολίαστους, η θνητότητα ήταν πάνω από τριπλάσια, στο 1,11 ανά 100 ανθρωποέτη. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε σε όλες τις φυλές και εθνικότητες, αλλά και στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, παρά τις αναμενόμενες διακυμάνσεις στη θνητότητα.
Πολλαπλή προστασία;
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εμβόλια που είχαν σχεδιαστεί για την αποτροπή μιας ασθένειας εμφανίζονταν να παρέχουν προστασία και απέναντι σε άλλες αιτίες θανάτου. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι η εποχική γρίπη ευθύνεται μόλις για το 5% της χειμερινής θνητότητες, αρκετές μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν διαπιστώσει ότι η θνητότητα από οποιαδήποτε αιτία εμφανίζεται μειωμένη κατά 50% στους εμβολιασμένους έναντι της γρίπης.
Τα χαρακτηριστικά των εμβολιασμένων
Μια από τις αιτίες για αυτό δεν σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων, αλλά με τα χαρακτηριστικά του δείγματος: οι εμβολιασμένοι τείνουν γενικώς να είναι υγιέστεροι από εκείνους που αποφασίζουν να μην κάνουν το εμβόλιο.
Κατά μέσο όρο, εκείνοι που επιλέγουν να εμβολιαστούν επενδύουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη φροντίδα του εαυτού τους και εμπλέκονται σε λιγότερες ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.
Ωστόσο, η μελέτη του CDC επιδίωξε να λάβει υπόψη της και αυτή την παράμετρο. Κάθε μέλος της ομάδας των ανεμβολίαστων είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης μια φορά στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Αυτή η ομάδα, συνεπώς, είχε την πρόθεση και τη δυνατότητα να φροντίσει την υγεία της.
Πιθανά προβλήματα
Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συστηματικές διαφορές στην κατάσταση της υγείας των δύο ομάδων. Ορισμένοι άνθρωποι έλαβαν σύσταση να αποφύγουν το εμβόλιο εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων τους, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα των ανεμβολίαστων ενδέχεται να περιλαμβάνει ανθρώπους με πιο περίπλοκο ιατρικό ιστορικό.
Στη διάρκεια μιας πανδημίας, οι ανεμβολίαστοι ενδέχεται επίσης να αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό και για άλλους λόγους, για παράδειγμα επειδή ανησυχούν ότι θα κολλήσουν τον ιό στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα θανατηφόρες νόσοι όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια να μείνουν αδιάγνωστες για κρίσιμα διαστήματα.
Εκτεταμένες μελέτες παρατήρησης μπορούν να φέρουν στο φως σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε πληθυσμούς με μεγάλη διαφοροποίηση. Ωστόσο, τα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο πάντα έχουν και άγνωστες παραμέτρους.
Το πιθανότερο, συνεπώς, είναι ότι κάποια άγνωστη διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων έχει ως αποτέλεσμα αυτή την απόκλιση μεταξύ των ποσοστών – και όχι κάποιο αόρατο ευεργετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού.
Με άλλα λόγια, το εμβόλιο δεν θα σας καταστήσει αθάνατους. Ακόμη κι έτσι, όμως, έχετε πολύ καλούς λόγους να κλείσετε ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο.
Με πληροφορίες από Economist
Latest News
Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική
Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς
Διπλό μπλόκο στις αυξήσεις σε ασφάλιστρα και νοσήλια – Η τροπολογία Θεοδωρικάκου στον ΟΤ
Μετά τις μειώσεις των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή και την τροπολογία – Ο νέος δείκτης και οι τιμοκατάλογοι
Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει την πολιτική υγείας στην ΕΕ
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Όλιβερ Βαρχέλι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις