Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι ανησυχούν για το κατά πόσο μπορεί να εντοπιστεί ένα κρούσμα με ένα self test στο σπίτι.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος να κάνει ρινικό τεστ και να βγει αρνητικός και ακολούθως να κάνει στοματοφαρυγγικό τεστ και να διαγνωσθεί θετικός. Και αυτό γιατί η Όμικρον έχει πολλές φορές συμπτωματολογία που εντοπίζεται στο λάρυγγα και όχι στη μύτη.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του self test με φαρυγγικό δείγμα και όχι με δείγμα από τη μύτη. Εν ολίγοις, μπορεί να αποτελεί λύση η συλλογή επιχρίσματος με την τοποθέτηση της μπατονέτας του κιτ στο λαιμό και όχι στο ρουθούνι;
Πολλοί είναι οι χρήστες στα social media που υποστήριξαν ότι το δοκίμασαν στο σπίτι και είδαν με έκπληξη ότι ενώ το τεστ μύτης βγήκε αρνητικό, όταν δοκίμασαν να κάνουν self test με τη μπατονέτα στο λαιμό βρέθηκαν θετικοί.
Επειδή τα συμπτώματα φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην αναπτύσσεται ακόμη στη μύτη όταν κάνετε την πρώτη εξέταση», έγραψε στο Twitter ο επιδημιολόγος και ειδικός σε τεστ Μάικλ Μίνα, ένας ένθερμος υποστηρικτής των ταχέων δοκιμών, όπως δημοσιεύει η ertnews.gr, «που πρόσφατα άφησε τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του θέσεις στο Χάρβαρντ και τώρα είναι επικεφαλής επιστήμονας για την εταιρεία λογισμικού βιοτεχνολογίας eMed.
Symptoms are starting v early w Omicron (for a number of reasons I’ve discussed)
This means that there is a chance the virus isnt yet growing in the nose when you first test
Virus may start further down. Throat swab + nasal may improve chances a swab picks up virus. https://t.co/NfxHqjKpIo
— Michael Mina (@michaelmina_lab) December 27, 2021
«Ο ιός μπορεί να ξεκινήσει πιο κάτω», συνέχισε. «Το μάκτρο λαιμού + ρινικό μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να κολλήσει ο ιός στη μπατονέτα».
Ο Eric Feigl-Ding, επιδημιολόγος και ανώτερος συνεργάτης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, συμφώνησε. «Η Όμικρον είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες παραλλαγές», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες στρατηγικές δοκιμών».
Why you should #SwabYourThroat…. Negative via nose… Positive via the throat. #Omicron is very different from all other variants. We need to adapt to changing testing strategies.
P.s. This story made my day! 👇 https://t.co/BrZd9ptnQO
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) January 2, 2022
Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αποθαρρύνει έντονα την απόκλιση από τις συγκεκριμένες οδηγίες που συνοδεύουν τα κιτ δοκιμών.
Σύμφωνα με την washingtonpost.com, ο Οργανισμός «έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των πολιτών κατά την αυτο-συλλογή επιχρισμάτων λαιμού, καθώς είναι πιο περίπλοκα από τα ρινικά επιχρίσματα – και εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ασθενή».
Άλλοι επιδημιολόγοι επανέλαβαν την προειδοποίηση του FDA και είπαν ότι οι οδηγίες για τις δοκιμές δεν θα πρέπει να αλλάξουν, μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να στραφούμε σε μια νέα μέθοδο δειγματοληψίας», δήλωσε ο Albert Ko, λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.
Ενώ συμφώνησε ότι η προσθήκη της μπατονέτας στο λαιμό «έχει κάποιο σκεπτικό», ο Yuka Manabe, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Καινοτόμων Διαγνωστικών για Λοιμώδη Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τόνισε ότι «δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν να χρησιμοποιηθούν τα τεστ».
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ