«Καθαρός αέρας για την Κρήτη. Η Ελλάδα ποντάρει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο Δίκτυο των Γερμανών Ανταποκριτών RND, το οποίο αναφέρει πως «ο τελευταίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2028 και το 2030 τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Ιδιαίτερο ρόλο μάλιστα θα παίξει η αιολική ενέργεια».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα σημειώνει: «Μια νέα ενεργειακή εποχή θα ξημερώσει σύντομα για την Κρήτη. Η πρόοδος έρχεται με τη μορφή ενός χοντρού ηλεκτρικού καλωδίου μέσω της θάλασσας. Η γραμμή μήκους 400 χλμ θα συνδέει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με την Αττική στην ηπειρωτική χώρα. Όταν γίνει η σύνδεση των 995 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στο νησί θα μπορούν τελικά να κλείσουν. Το καλώδιο προς την Κρήτη αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Από τα 110 κατοικημένα νησιά, μέχρι στιγμής μόνο τα 50 συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω καλωδίων ρεύματος. Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων συνολικού μήκους 5.000 χλμ».

Και λίγο παρακάτω σημειώνεται: «Η διακοπή λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας με ντίζελ δεν θα μειώσει μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τεράστια θα είναι και η εξοικονόμηση κόστους. Η παραγωγή μιας μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα κοστίζει περίπου 80 ευρώ. Στα Αντικύθηρα κοστίζει 1.297 ευρώ και στο Αγαθονήσι 2.239 ευρώ. Μόνο η σύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου