
Ο ακαταμάχητος κόσμος των σούπερ ηρώων της Marvel κέρδισε το κοινό και φέτος χαρίζοντας στην Disney τα σκήπτρα του αμερικανικού box office για το 2021. Αν και η Sony κέρδισε τις εντυπώσεις με την πιο εμπορική ταινία της χρονιάς παγκοσμίως!
Μάλιστα, αν και η πανδημία συνέχισε να ρίχνει βαριά τη σκιά της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η χρονιά κύλησε τελικά αρκετά καλά με τις συνολικές εισπράξεις σε εισιτήρια σε ΗΠΑ και Καναδά να αγγίζουν τα 4,58 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή υπερδιπλάσιο νούμερο σε σχέση με το 2020.
Η χρονιά των σούπερ ηρώων
Από τα έσοδα αυτά ένα πολύ μεγάλο τμήμα, ήτοι περίπου το 25,5% κατέληξαν στην… τσέπη της Disney που κατάφερε να συγκεντρώσει μερικά από τα κυριότερα blockbuster της χρονιάς, με βασικότερα το «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings», το «Black Widow» και το «The Eternals». Ο όμιλος, μέσα από τη συνεργασία του με στούντιο όπως το Disney Animation, η 20th Century και η Searchlight, είδε τα κέρδη του να αυγατίζουν κατά 1,17 δισ. δολάρια.

Πολύ κοντά στην επίδοση αυτή βρέθηκε η Sony, διασφαλίζοντας 1,05 δισ. δολάρια χάρη κυρίως στην τεράστια επιτυχία μιας και μόνο ταινίας, του «Spider-Man: No Way Home», με δεύτερη κυριότερη το sequel του Venom «Let There Be Carnage». Είναι χαρακτηριστικό πως, από το ποσό αυτό, παραπάνω από τα μισά χρήματα προήλθαν από την εντυπωσιακή απήχηση της «αράχνης» σε μεγάλους και μικρούς, που ήταν και η κορυφαία εμπορική ταινία της χρονιάς παγκοσμίως.
Ο Spiderman του Τομ Χόλαντ, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Sony με την Disney, ήταν δε, και η μοναδική ταινία της χρονιάς που ξεπέρασε το όριο του 1 δισ. δολαρίων στο παγκόσμιο box office.
Στην τρίτη θέση με μερίδιο άνω του 16% των εισπράξεων βρέθηκε η Universal με την Warner Bros να ακολουθεί λίγο χαμηλότερα. Την πεντάδα συμπλήρωσε η United Artists με μονοψήφιο ποσοστό, λίγο πάνω από το 7%.
Η συνταγή των franchise
Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός της χρονιάς αφήνει γλυκόπικρη γεύση, με την εικόνα στις αίθουσες να αντανακλά τις αυξομειώσεις της πανδημίας και το κλείσιμο του 2021 να βρίσκει και πάλι τον κλάδο… στριμωγμένο από την επέλαση της Όμικρον.
Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά μόλις 13 ταινίες στο αμερικανικό box office κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο των 100 εκατ. δολαρίων, όταν προ της πανδημίας κατά μέσο όρο 30 ταινίες κινούνταν ετησίως, πάνω από το όριο αυτό.
Η δύσκολη αυτή εικόνα οδήγησε τα περισσότερα στούντιο να διστάζουν να δώσουν βήμα στη νέα δημιουργία, με τις περισσότερες ταινίες να αποτελούν sequels ή franchise σειράς ταινιών, όμως ο Spider-Man, το Venom, το F9 της σειράς ταινιών των Fast and Furious.
Οι εκτιμήσεις για το 2022
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά, η συνέχιση της πανδημίας καθιστά δύσκολη τη διατύπωση ασφαλών προβλέψεων. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως το αμερικανικό box office θα ανέβει περαιτέρω γύρω στα 8 δισ. δολάρια, αν και θα παραμείνει χαμηλότερα από τα 11 δισ. δολάρια που ήταν η πρόβλεψη προ της πανδημίας.
Δεν είναι τυχαίο πως ειδικά η Disney σκοπεύει να επενδύσει και πάλι στην ασφαλή και δοκιμασμένη στα… δύσκολα φόρμουλα του κόσμου της Marvel, με τρεις ακόμη πρεμιέρες με σούπερ ήρωες.
Συγκεκριμένα, μέσα στο 2022 θα έρθει η νέα ταινία του Thor, το «Thor: Love and Thunder», η νέα ταινία Black Panther «Wakanda Forever» και το «Doctor Strange and the Multiverse of Madness».


Latest News

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Πού πήγαν οι CEOs των 100 εκατομμυρίων δολαρίων;
Ο αριθμός των πακέτων αμοιβών άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων άρχισε να μειώνεται

Από το Old στο New... Trafford - Πού θα βρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα 2 δισ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λέει ότι τα φιλόδοξα σχέδιά της για το γήπεδο που θα αντικαταστήσει το Old Trafford θα προκαλέσουν αναγέννηση της περιοχής

Πού θα κατασκευατεί το νέο γήπεδο της Παρί Σεν Ζερμέν - Πόσο θα κοστίσει
Η Παρί Σεν Ζερμέν μετά τη ρήξη της με τον δήμαρχο του Παρισιού προχωρά σε κατασκευή νέου γηπέδου σε προάστιο της πόλης

Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες περί διαφθοράς
Η δίκη κατά του πρώην επικεφαλής της FIFA και του Γάλλου θρύλου έγινε μετά από έφεση κατά της αθώωσής τους το 2022

Εκατό χρόνια μετά - Η Τσέλσι θα φύγει από το Στάμφορντ Μπριτζ
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι προωθεί την κατασκευή νέου γηπέδου για την ομάδα του Λονδίνου - Τα σχέδια από την εποχή Αμπράμοβιτς

Οι Παριζιάνοι λένε «ναι« στους πεζόδρομους
Υπέρ της πεζοδρόμησης 500 δρόμων ψήφισαν οι Παριζιάνοι - Στόχος ο περιορισμός των αυτοκινήτων