Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, ενώ μια σειρά από περιορισμούς στην προσφορά πλήττουν τους παραγωγούς από τον Καναδά έως τη Ρωσία.
Και με τις επενδυτικές τράπεζες να κάνουν λόγο για υψηλότερες τιμές και τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης που δείχνουν αυξήσεις στην τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια, το εμπόρευμα απειλεί να εντείνει τον πληθωριστικό πόνο που νιώθουν οι μεγάλοι καταναλωτές.
Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η διαπίστωση του Bloomberg, ότι ένα τέτοιο ράλι θα ήταν άσχημα νέα για τις χώρες που διψούν για καύσιμα. Θα ήταν επίσης μεγάλο πλήγμα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επένδυσε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να μειώσει τις τιμές και να ενορχηστρώσει μια παγκόσμια απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Goldman Sachs «ψηφίζει» commodities
«Επανέρχεται το αφήγημα για ανοδική τάση», δήλωσε ο Michael Tran, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.
Οι κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου γίνονται αισθητές πιο έντονα και γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, επειδή περνά σχεδόν αμέσως στο κόστος των τελικών προϊόντων όπως η βενζίνη, το ντίζελ και το καύσιμο τζετ. Αυτόν τον μήνα υπήρξαν ταραχές σε όλο το Καζακστάν, αφού η κυβέρνηση εκεί επέτρεψε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Η δυναμική σημαίνει ότι οι τιμές θα παρακολουθούνται στενά από τις Κεντρικές Τράπεζες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την Covid.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του-παραγωγοί έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι βέβαιοι ότι ο ιός δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη και θα συνεχίσουν με τη στρατηγική τους για σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής που σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ενώ το καρτέλ εξακολουθεί να λέει ότι πιστεύει ότι οι αγορές οδηγούν ξανά σε υπερπροσφορά, οι προβλέψεις του για αυτό το τρίμηνο έχουν γίνει αισθητά λιγότερο απαισιόδοξες καθώς η αύξηση της προσφοράς από τους ανταγωνιστές του απογοητεύει. Η συμμαχία βλέπει υπέρβαση 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, 25% λιγότερο από την πρόβλεψή της πριν από έναν μήνα. Αναμένει ανάκαμψη 4,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια κατανάλωση φέτος και η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τον Ιούνιο.
Ένας βαρύς χειμώνας στον Καναδά και τις βόρειες ΗΠΑ διαταράσσει τις ροές πετρελαίου, ενισχύοντας τις τιμές καθώς μειώνονται τα αμερικανικά αποθέματα. Η Ρωσία απέτυχε να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα παρά τη γενναιόδωρη αύξηση της ποσόστωσής της στον ΟΠΕΚ+, υποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει αναπτύξει όλη την τρέχουσα διαθέσιμη παραγωγική της ικανότητα.
Ομοίως, η Λιβύη — η οποία κατάφερε να αντλεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα πέρυσι — παράγει τώρα περίπου 25% λιγότερο από αυτό, ενώ στη Νιγηρία, οι ροές του άλλοτε βασικού εξαγωγικού βαθμού Bonny Light πέφτουν.
Ο Τζεφ Κέρι, της Goldman Sachs Group Inc., δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg ότι μόνο δύο χώρες στον κόσμο —η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— μπορούν να αντλήσουν περισσότερα σήμερα από ό,τι έκαναν τον Ιανουάριο του 2020 πριν χτυπήσει πραγματικά η πανδημία τη ζήτηση. Αυτό θα μπορούσε να δει την αγορά πετρελαίου να σφίξει τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, είπε.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι το Brent θα ανέλθει στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τρίτο τρίμηνο.
«Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει περαιτέρω ισχύς», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζας. «Με την προοπτική χαμηλών αποθεμάτων και πλεονάζουσας χωρητικότητας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο, περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης το 2023 και περιορισμένες ακόμη επενδύσεις, η αγορά πετρελαίου φαίνεται να οδεύει προς μια περίοδο με μικρό περιθώριο ασφάλειας».
Latest News
Ήπια ανοδικά το ΧΑ, «κρυφοκοιτάζει» τις 1.400 μονάδες
Περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, σε ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες αγορές
Στάση αναμονής στις αγορές της Ευρώπης, πιέσεις σε DHL και Schaeffler
Εκτός από τις αμερικανικές εκλογές, οι αγορές προετοιμάζονται για την επικείμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια την Πέμπτη
Μικτά πρόσημα στην Ασία – Έδωσε στηρίξεις ο Nikkei
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,11% - Απώλειες για τον Kospi
Πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τα χρηματιστήρια
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών
Σε θέση μάχης οι αγορές για τις αμερικανικές εκλογές - Τι δείχνει η ιστορία
Traders, επενδυτές και αγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξαιρετικά αμφίρροπες και κρίσιμες αμερικανικές εκλογές
Πιέσεις δέχτηκε ο Dow Jones, νευρικότητα στη Wall Street
H απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στο 4,3%, χαμηλότερα από το 4,36% της Παρασκευής, με πολλά χαρτοφυλάκια στη Wall Street να κάνουν κίνηση προς τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, ένδειξη αναζήτησης ασφάλειας
Τι στάση κρατάνε οι επενδυτές ομολόγων εν όψει των αμερικανικών εκλογών
Οι εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά
Morgan Stanley: Βλέπει τον S&P 500 στις 6.000 μονάδες φέτος
Ο δείκτης αναφοράς της Wall Street S&P 500 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 5% μέχρι το τέλος του 2025
Με απώλειες οι ευρωαγορές - Διεσώθη ο FTSE 100
Τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια εν αναμονή των προεδρικών εκλογών και της απόφασης της Fed